dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
12.3 C
Amsterdam
5
(1)

President Santokhi en Staatsolie directeur wijzen op belang Olie- en gasopleiding

lees ook ...

Gezondheidswerkers getraind in zelfmoordpreventie door PAHO ...

Suïcide is een wereldwijd probleem dat jaarlijks miljoenen levens eist en diepe wonden achterlaat in gemeenschappen. In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid heeft de Pan American Health...

De opleiding olie en gas aan het Natuur Technisch Instituut Suriname (Natin) is vrijdag, ceremonieel gestart. Een groep van dertig studenten begint als eerste met dit achttien maanden durende programma. Het ‘Olie & Gas Kopprogramma’ aan het Natin, zoals de opleiding olie en gas officieel heet, is tot stand gekomen door een samenwerking van Staatsolie Maatschappij Suriname N.V., het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), het Natin, het Surinaams bedrijfsleven en de internationale oliebedrijven actief in Suriname.

President Chandrikapersad Santokhi heeft het startsein gegeven voor het ‘Olie & Gas Kopprogramma’. Het staatshoofd en Staatsolies algemeen directeur Annand Jagesar hebben gewezen op het belang van de opleiding voor het land en haar burgers voor het zoveel als mogelijk voordeel halen uit de ontwikkeling van de Surinaamse offshore olie- en gasindustrie.

Dertig studenten starten op 31 oktober met de opleiding. De groep bestaat uit geslaagden van de Natin-richtingen werktuigbouwkunde, elektrotechniek en procestechniek die volgens een transparante procedure zijn geselecteerd. De opleiding richt zich specifiek op de ontwikkeling van kennis en vaardigheden die nodig zijn bij het uitvoeren van werkzaamheden in de olie- en gasindustrie en aanverwante sectoren.

Het Olie & Gas Kopprogramma duurt anderhalf jaar en is opgedeeld in drie fasen van zes maanden. In de eerste fase wordt het vakkennisniveau van de cursisten naar internationale standaarden opgevijzeld. In de tweede fase worden specifieke olie- en gasvakken verzorgd. Het programma wordt afgesloten met een stage.

Het kopprogramma is onderdeel van het Natin Upgrade Project, waarvoor Staatsolie in 2021 het initiatief heeft genomen vanuit het oogpunt van local content-ontwikkeling. Local content kan worden omschreven als de mate waarin Surinaamse bedrijven en burgers meedelen in de economische activiteiten die de offshore-vondsten met zich meebrengen. Het gaat hierbij om de levering van lokale goederen en diensten en de invulling van arbeidsplaatsen door Surinamers.

Samen met andere partijen is het opzetten van een uitstroomrichting olie en gas (Oil & Gas stream) op het Natin vorm gaan krijgen. Staatsolie en de internationale oliebedrijven actief in Suriname hebben daartoe ook equipment aangeschaft voor het moderniseren van de praktijklessen.

Het is de bedoeling dat na ongeveer drie jaren dit kopprogramma wordt geïntegreerd in het regulier programma van het 4-jarige Natin. Het upgrade-project zal verder de infrastructuur en de organisatie op een hoger peil brengen, zodat deze sterker gericht is op de behoeften van het bedrijfsleven. Uiteindelijk zal het Natin moeten uitgroeien tot een instituut van uitmuntende kwaliteit voor middelbaar beroepsonderwijs in Suriname en de regio.

Staatsolie is ervan overtuigd dat het kopprogramma en over enkele jaren de Oil & Gas stream van het Natin ervoor zullen zorgen dat het aantal Surinamers en Surinaamse bedrijven die producten en diensten aan de offshore olie- en gasindustrie kunnen leveren, groter wordt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi en Staatsolie directeur wijzen op belang Olie- en gasopleiding