zaterdag 1 april 2023
30 C
Paramaribo
10 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi en delegatie naar Klimaattop in Schotland

lees ook ...

The president reveals a set of price-control measures

A set of steps being implemented to manage the currency rate were recently announced by President Chan Santokhi to the National Assembly. The restrictions will remain in effect until December 31, 2023...

President Chandrikapersad Santokhi is vertrokken naar Glasgow, Schotland, waar hij zal deelnemen aan de Klimaatconferentie 2021 (COP 26) van de Verenigde Naties. Kort voor vertrek is de regeringsleider ingegaan op het belang van deze meeting. Deze conferentie is in het belang van de aanpak van de temperatuurproblematiek die elke seconde stijgt. Dit probleem moet wereldwijd gezamenlijk worden aangepakt en Suriname zal ook hierbij haar bijdrage leveren.

“Aanpak van de stijgende zeespiegel behoeft aandacht, anders is heel Paramaribo over enkele jaren onder water. Dit, vooral vanwege het feit dat Suriname op een lage kustlijn ligt”, zei de regeringsleider.

Verder gaat het om de compensatie van wat het groene bos in Suriname aanbiedt aan de wereld. Met andere woorden: het kapitaliseren van onze groene bos, die gratis zuurstof levert voor de hele wereld. Het staatshoofd zegt dat er modaliteiten zijn ontwikkeld, mede tegen de financiële crisis, zoals carbon credits verkopen om zo geld te genereren voor ons land.

Ten derde betreft het aandachtspunt olie- en gassenproductie. Er zijn geluiden dat de regering moet mitigeren met olie en gassen, gezien de productie hiervan bijdraagt aan temperatuurstijging. De regering gaat verder met de plannen om deze sector tot ontwikkeling te brengen, maar zij gaan het op een gebalanceerde wijze doen geschieden. Over deze drie issues moet er overeenstemming bereikt worden in de wereld, gaf president Santokhi aan.

De president is voorstander dat milieu-issues gezamenlijk aangepakt moeten worden. Hij roept eenieder op zoals de particuliere sector, bedrijven, private sector, NGO’s en anderen om de nodige ondersteuning te geven aan de regering en haar nationale agenda: het gaan voor behalen van maximale profijt van ons bos, olie en gas, gebalanceerde energiestrategie (groene energie) en milieubewustwording.

First lady Mellisa Santokhi-Seenacherry is met het staatshoofd meegereisd. Verder is er al een technisch team in Schotland, namelijk de milieuautoriteit van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu. De milieuminister Silvano Tjong-Ahin en Albert Ramdien van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zijn al in Schotland en op een later moment zal minister Armand Achaibersing zich aansluiten. Het ligt in de planning om tijdens deze grote Klimaatconferentie op verschillende niveaus de belangen van het land te behartigen.

Voor vertrek heeft het staatshoofd zijn functie plechtig ter waarneming overgedragen aan vicepresident Ronnie Brunswijk.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

17 REACTIES

17 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi en delegatie naar Klimaattop in Schotland