maandag 30 januari 2023
28.7 C
Paramaribo
6.7 C
Amsterdam
4
(1)

President Santokhi en banken bespreken financiele sector

lees ook ...

Food for infants younger than a year old can still be purcha...

You can still register online to be eligible for baby food. According to the Ministry of Health, this is a benefit for parents of infants under a year old. It has been discovered that parents who regi...

President Chandrikapersad Santokhi werd  op vrijdag 5 maart 2021  door  alle bankiers geïnformeerd over het reilen en zeilen binnen de financiële sector. Er werd gediscussieerd over hoe de sector efficiënter gemaakt kan worden. Daarnaast is er bekeken welke bijdrage de overheid zelf kan leveren bij het efficiënter maken van de financiële sector in ons land. Tijdens deze ontmoeting waren onder andere aanwezig de ministers Armand Achaibersing van Financiën en Planning, Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, de voorzitter van de Surinaamse bankiersvereniging Eblein Frangie, de Deviezencommissie en de Governor van de Centrale Bank van Suriname.   

Men wil onder andere ‘financial inclusion’, wat inhoud dat de vergadering graag ziet dat praktisch iedereen over een bankrekening beschikt, weet hoe een rekening geopend kan worden en de regels kent die daarbij horen. Ook het koersenvraagstuk werd besproken. Daarnaast is er gesproken over het schuldenvraagstuk van Suriname en de economische problemen.

Men is overeen gekomen dat iedereen zal meewerken aan de stabilisatie van de wisselkoers waar de banken, volgens de minister Achaibersing van Financiën, een voorname rol in hebben. “Ze hebben toegezegd dat voor zover dat niet gebeurde, zij er nu alles aan zullen doen om mee te werken aan stabiele koersen.” Binnenkort zal de delegatie weer bijeenkomen om de discussie op basis van een concrete agenda voort te zetten.

Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, spreekt van een goed gesprek met het staatshoofd. De vereniging vindt de stap van een flexibele wisselkoers brengen richting marktkoers een goede stap is, maar ziet heel graag ook flankerende fiscale maatregelen, om daadwerkelijk de koers onder controle te houden. “Wat ondernemers willen is een voorspelbare koers, zodat zij hun planning kunnen doen in hun onderneming. Wat banken willen is een rustige stabiele omgeving”, zegt de voorzitter. Hij vervolgt: “Een stabiele wisselkoers is in het belang van ons allen. We hebben er geen belang bij als de wisselkoers weer gaat stijgen, want dat zal een impact hebben op het prijsniveau in het land.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi en banken bespreken financiele sector