maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi: “Eisen IMF moeten onvoorwaardelijk nagekomen worden”

lees ook ...

Minister Sewdien lanceert agrarische transformatie in Philip...

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft onlangs onder grote belangstelling het startsein gegeven voor de agrarische transformatie van Philipusdorp in het district Par...

President Chandrikapersad Santokhi heeft van gedachten gewisseld met de presidentiële werkgroep Breed Welzijn voor mensen met een beperking over de sociale maatregelen. Deze bespreking vond donderdag plaats. Minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) was ook aanwezig. Bij deze bespreking waren ook vertegenwoordigers van sociale instellingen en enkele personen met een beperking aanwezig.

Santokhi ging onder meer in op de huidige financieel-economische en de sociaal maatschappelijke situatie en de moeite die de regering zich getroost om verlichting te brengen voor de samenleving. Verder hield hij de delegatie voor wat de noodzaak is om te voldoen aan de door de IMF gestelde voorwaarden ter herstel van de economie.

Verder sprak het staatshoofd over de aanpassingen die zijn gepleegd in de overeenkomst met het IMF om de samenleving, in het bijzonder de zwakke huishoudens, mensen met een beperking en senioren te beschermen. Hiertoe is de regering voornemens te investeren in sociale projecten. Wel moeten de eisen die het IMF heeft gesteld, onvoorwaardelijk nagekomen worden. Dit houdt onder meer in de transitie van objectsubsidie naar subjectsubsidie.

Hier zijn 7 categorieën inbegrepen, te weten: brandstof, elektriciteit, water, gas, basisvoeding, transport en medicamenten. Binnen twee en een halve maand, dus medio maart, moeten alle zaken in orde zijn voor de evaluatie door het IMF. In elk geval zal de regering een goede beurt moeten maken tijdens de evaluatie. In 2023 zullen de IMF-gelden ingezet worden voor het uitvoeren van sociale project.

Minister Ramsaran legde de groep uit waar er wel subsidie op gegeven mag worden en hoe de samenleving beschermd zal worden. De Moni Karta zal per eind januari 2023 worden uitgebreid, waarbij meerdere zwakke huishoudens toegang tot het systeem zullen krijgen. Tevens zal er een mastercard worden ingevoerd om de dienstverlening naar mensen met een beperking te vergemakkelijken. Ondersteuning vanuit het ministerie van Financiën en Planning is hierbij onontbeerlijk.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi: “Eisen IMF moeten onvoorwaardelijk nagekomen worden”