zondag 28 mei 2023
27.1 C
Paramaribo
20 C
Amsterdam
1
(1)

President Santokhi: “De strategie van de regering zal heel anders zijn”

lees ook ...

Dronken bestuurder ramt safe city camera

De politie van het bureau Flora deed op zondag 21 mei na een melding van een verkeersongeval aan de Coesewijnestraat met materiële schade, de plek aan voor onderzoek. Daar aangekomen constateerden de ...

President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee op 30 maart aangegeven, dat de strategie van de regering heel anders zal zijn. Dit zei hij naar aanleiding van vragen van parlementsleden. Op 31 maart benadrukte het staatshoofd dat de regering voorstander is van dialoog en dat het traject van vooroverleg is ingezet om te komen tot een gestructureerde en geïnstitutionaliseerde nationale dialoog.

Er is een redactieteam dat werkt aan een eindverslag, dat binnenkort gepresenteerd zal worden aan de samenleving. Volgens de president zal de strategie van de regering heel anders zijn. “We zullen een andere wedstrijd spelen en als de bemensing binnen de regering ook aangepast zal moeten worden, zullen we daarnaar kijken”, zei hij.

De regeringsleider benadrukte dat alle besluiten genomen zullen worden vanuit het oogpunt van nationaal belang. “De selectie van ministers en andere topfunctionarissen geschiedt zorgvuldig. Het kan gebeuren, dat om wat voor reden dan ook vervanging nodig is.

Belangrijk is dat primair het algemeen belang gediend wordt.” De president sprak ook over onduidelijkheden met betrekking tot het sociaal programma. Hij legde uit dat het sociaal vangnet al geïnitieerd was in het Herstelprogramma van de regering. Het sociaal vangnet bestaat uit een integraal pakket van maatregelen, met als doel ervoor te zorgen dat kwetsbare groepen niet in een uitzichtloze situatie terecht komen. Dit vangnet bestaat primair uit vier sociale voorzieningen: AOV, AKB, Financiële Bijstand voor zwakke huishoudens en Financiële Bijstand voor personen met een beperking. Via deze vier uitkeringen keert de regering jaarlijks SRD 1,4 miljard uit.

Het Sociaal Programma, dat in januari 2023 is ingevoerd, biedt koopkrachtversterking van SRD 1.800 aan kwetsbare huishoudens met een inkomen tot SRD 6.000. Voor dit programma werd in de begroting 2023 SRD 1,2 miljard beschikbaar gesteld. In totaal zullen 60.000 personen en huishoudens ondersteund worden. Circa 17.000 belanghebbenden worden reeds geholpen via de “Moni Karta”. Als overbruggingsmaatregel zullen de komende maanden 80.000 voedselpakketten verschaft worden, waarvoor SRD 92 miljoen is uitgetrokken.

President Santokhi benadrukte dat de regering alle groepen zal beschermen die beschermd moeten worden. “We zullen het Sociaal Programma verder uitbreiden indien nodig met externe financieringen”, aldus de president.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi: “De strategie van de regering zal heel anders zijn”