dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
18.5 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi bij G77+China en VN met nadruk op klimaat en ontwikkeling

lees ook ...

Brand verwoest bovenverdieping van ‘Ansare’ aan ...

Vanmorgen brak er brand uit in een pand aan de Waterkant, dat bekend staat als 'Ansare'. De bovenverdieping van het gebouw is volledig verwoest door de vlammen. Toen de brandweer ter plaatse kwam, ...

President Chandrikapersad Santokhi zal deelnemen aan de G77+China top in Cuba, gevolgd door de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). De bijeenkomst in Havana, Cuba op 15 en 16 september 2023 brengt de president samen met vertegenwoordigers van 134 ontwikkelingslanden en China (G77+China), om gezamenlijke economische belangen binnen de VN beter te benadrukken.

De VN Algemene Vergadering, die plaatsvindt van 18 tot 19 september 2023 in New York, zal voornamelijk gericht zijn op de implementatie van Agenda 2030 en de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). President Santokhi keert terug op 22 september 2023.

Volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) is de aanwezigheid van de president van groot politiek belang. Hij benadrukt: “Het is belangrijk dat we als land zichtbaar zijn. Het profiel van Suriname op het gebied van klimaatverandering moet veel hoger zijn als carbon-negatief land met hoge bosbedekking en lage ontbossing. Suriname werkt aan een uitgebreide strategie rondom de handel in koolstofkredieten en de mogelijkheden om het milieu te beschermen.”

De G77+China top zal zich concentreren op de uitdagingen van duurzame ontwikkeling voor ontwikkelingslanden in de huidige context, met speciale aandacht voor de rol van wetenschap, technologie en innovatie. Het biedt tevens een gelegenheid voor ontwikkelingslanden om gezamenlijk de wereldwijde veranderingen te bespreken en te pleiten voor betere toegankelijkheid van financiële middelen onder gunstigere voorwaarden.

Tijdens zijn traditionele toespraak voor de algemene VN-vergadering zal president Santokhi zich voornamelijk richten op klimaatverandering, met nadruk op het vinden van nieuwe financieringsmechanismen en het behandelen van nieuwe aspecten daarvan. Hij zal ook de kwestie van Loss & Damage fondsen aanroeren, waarbij landen die niet de belangrijkste veroorzakers zijn van klimaatverandering, wel aanzienlijke schade ondervinden. Momenteel zijn er nog geen duidelijke afspraken over de beschikbare middelen voor Loss and Damage, terwijl er eerder wel geld beschikbaar was voor adaptatie en mitigatie.

Daarnaast zal de president een presentatie geven over investeringsmogelijkheden in Suriname voor een groep van meer dan 60 zakenlieden van Surinaamse afkomst in New York, bekend als het Suriname Business Forum. Er zullen vervolgens kleinere vergaderingen worden gehouden over de situatie in Haïti en de mobilisatie van steun om de veiligheidssituatie aldaar te verbeteren.

Bovendien staan er ontmoetingen gepland met staatshoofden van Caricom-landen. Er zal ruimte zijn voor bilaterale gesprekken met de presidenten van Servië, Zuid-Korea en Angola. De president van Angola, tevens voorzitter van de Organisation of African, Caribbean and Pacific States (OACPS), heeft president Santokhi uitgenodigd voor de OACPS-top. Op ministerieel niveau zullen er zeker bilaterale gesprekken plaatsvinden met 10 landen.

Uiteindelijk zal hetgeen besproken wordt tijdens de VN Algemene Vergadering en de G77+China top worden gepresenteerd tijdens de Klimaattop in Dubai (COP28).

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi bij G77+China en VN met nadruk op klimaat en ontwikkeling