zondag 29 januari 2023
27.2 C
Paramaribo
5.4 C
Amsterdam
5
(1)

President Santokhi benadrukt samenwerken tijdens Celac-conferentie

lees ook ...

Surinamese people do not readily accept local goods

Rising Sun Wine Shop CEO Benito Amania claims that nine years of trial and error have gone into this business. Many Surinamese choose significantly less expensive varieties of wine produced abroad as ...

President Chandrikapersad Santokhi heeft zaterdag in zijn toespraak in Mexico City de nadruk gelegd op het belang van samenwerken. Hij woont de zesde top van staatshoofden en regeringsleiders van de Community of Latin-American and Caribbean States (Celac) bij.

“Ik dring er bij ons allemaal op, om politieke wil te tonen, om samen te werken als gelijkwaardige partners. Nu is het tijd voor solidariteit, broederschap en internationale samenwerking. Deze collectieve verantwoordelijkheid is in het belang van ons allemaal. We hebben geen tijd te verliezen, te handelen, te hervormen en weer op te bouwen”, zei de president.

Kleine staten zijn volgens de president zwaar getroffen door de impact van de Covid-19-pandemie, de structurele schuldenlast en de economische achteruitgang, wat heeft geleid tot onstabiele politieke situaties, onveiligheid en zwakke samenlevingen.

“Even uitdagend is de beperkte toegang tot goedkope financiering, vanwege de oneerlijke classificatie als middeninkomenslanden, die onze inspanningen op het gebied van wederopbouw, mitigatie en aanpassing belemmert. Celac, zou de nieuwe kwetsbaarheidsindex, voorgesteld door Caricom, moeten ondersteunen”, zei hij.

Covid-19 heeft ons allemaal laten zien dat schijnbaar internationale solidariteit in een crisis weinig of geen betekenis heeft en het heeft de zwakke punten onthuld van de effectiviteit van onze internationale mechanismen en mondiale juridische infrastructuur.

“In eigen land is het sociale weefsel van onze samenlevingen veranderd, inclusief sociale normen en attitudes. En is het risico van een verdeelde samenleving, voor degenen die volledig zijn gevaccineerd en degenen die niet zijn gevaccineerd. Dit creëert nieuwe vormen van conflict en we moeten een passend antwoord vinden op deze nieuwe situatie”, gaf het staatshoofd aan.
Hij gelooft dat onze inspanningen nu moeten worden gericht op hoe we ons organiseren, voor het ‘nieuwe normaal’, met Covid-19 in ons leven.

De economieën moeten opnieuw opgebouwd worden, investeringsmogelijkheden moeten gecreëerd worden, obstakels moeten worden weggenomen, de economische samenwerking moet worden versterkt, het concurrentievermogen en de werkgelegenheid moeten worden vergroot, vooral onder vrouwen en jongeren. In het kader van de oprichting, ook via Celac, moeten een nieuw, eerlijk en billijk multilateraal systeem in Amerika en de wereld en nieuwe financieringsinstrumenten worden ontwikkeld.

“De aan het licht gebrachte zwakke punten van ons gezondheidssysteem moeten worden aangepakt met innovatieve maatregelen en regionale samenwerking; we moeten ook aandacht besteden aan de onderwijskloof, die is veroorzaakt door de Covid-19-pandemie. De sociale en psychologische aspecten op de lange termijn van de impact, veroorzaakt door de pandemie, moeten nog worden begrepen en aangepakt”, aldus de president.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi benadrukt samenwerken tijdens Celac-conferentie