zaterdag 13 juli 2024
25 C
Paramaribo
14.2 C
Amsterdam
3
(1)

President Santokhi benadrukt cruciale rol van technologie op G77+China Top

lees ook ...

Leden CHS en OKB beëdigd door president Santokhi

Op basis van grondwettelijke bevoegdheid zijn leden en plaatsvervangende leden van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) beëdigd op het presidentieel paleis, door pr...

Op 15 september 2023 opende de G77+China Summit in Havana, Cuba, waar de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel de leiders van de lidstaten ontving in het Palacio de las Convenciones. Het centrale thema van deze top luidt: “Huidige ontwikkelingsuitdagingen: de rol van wetenschap, technologie en innovatie.” Tijdens deze bijeenkomst belichtte president Chandrikapersad Santokhi de cruciale rol van technologie bij het verkleinen van de kloof tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden.

Volgens Santokhi mag men de bijdrage van wetenschap en technologische innovatie niet over het hoofd zien bij de aanpak van geopolitieke spanningen en de crises op financieel, voedsel-, biodiversiteits- en klimaatgebied. Hij benadrukte met name de impact van technologie op het gebied van voedselveiligheid, waardoor er meer voedsel geproduceerd kan worden en de landbouw geoptimaliseerd kan worden.

“We moedigen internationale samenwerking, partnerschappen en kennisdeling aan om de kloof tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden te overbruggen,” verklaarde het staatshoofd. Hij pleit ook voor een uitbreiding van de toegang tot digitale technologieën voor jongeren, vrouwen, inheemse en tribale volkeren om te voorkomen dat niemand achterblijft.

Echter, benadrukte Santokhitevens dat men zich bewust moet zijn van mogelijke gevaren bij het verkeerde gebruik van wetenschappelijke vooruitgang. “De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) kan niet gestopt worden. We erkennen de voordelen die AI kan bieden, maar we moeten ook rekening houden met de bedreigingen ervan voor vrede, veiligheid en mondiale stabiliteit, vanwege het potentieel voor misbruik en onvoorspelbaarheid,” aldus president Santokhi.

De G77+China top biedt een uitstekend platform om verschillende relevante onderwerpen voor ontwikkelingslanden te bespreken. Het voornaamste doel is het bevorderen van een rechtvaardiger internationale samenleving, waarbij de stem van ontwikkelingslanden niet genegeerd mag worden. Bovendien is er behoefte aan een grondige evaluatie en hervorming van bestaande internationale multilaterale systemen en instellingen.

Suriname zal zich krachtig inzetten voor een effectievere aanpak van klimaatverandering en het herstel van kleine, afhankelijke economieën na de Covid-crisis. De deelname van Suriname op het hoogste niveau stuurt een belangrijk signaal over de waarde die ons land hecht aan samenwerking en multilaterale betrekkingen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi benadrukt cruciale rol van technologie op G77+China Top