Uiterlijk 9 juni zal de druk op de samenleving worden weggenomen. Er zal een financiële injectie gegeven worden. De manier waarop de regering dit zal doen heeft de president niet bekendgemaakt. De regering heeft kunnen besparen en wil niet dat de gemeenschap in armoede leeft. “Als de samenleving in armoede zit, dan gaat deze president optreden,” zei Santokhi. Hij hoopt een sociaal akkoord te bereiken met de vakbonden.
Gregory Rusland, fractieleider van de NPS, heeft op 3 juni in De Nationale Assemblee gezegd, dat hij begrepen heeft dat ambtenaren een ondersteuning in de orde van 25% zullen krijgen deze maand. Hij wil de regering aansporen al de randvoorwaarden in place te brengen om ervoor te zorgen dat niet weer de prijzen in de winkel nog vóór de uitbetaling van deze toelagen drastisch omhoog worden gebracht. Er moet in plaats van winstbejag solidariteit worden bewerkstelligd om de burgers die het zo moeilijk hebben te beschermen.
Vernomen wordt dat de regering 8 juni in het parlement de aankondiging zal doen van de koopkrachtversterkende maatregelen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.
Velen in Suriname hebben enorme moeite om dagelijks de eindjes aan elkaar te knopen. Alle levensmiddelen zijn fors gestegen. Een fles spijsolie van 900 ml die ongeveer tien maanden terug verkocht werd tussen de SRD 9 en SRD 12 kost nu tussen SRD 40 en SRD 53. Een kilo aardappelen kost al SRD 12,50, 1 pak Amerikaanse bouten gaat nu over de toonbank voor SRD 185. Voor een zak consumentenrijst van 25 kilo wordt al gemiddeld SRD 350 betaald.
Groenten en fruit zijn onbetaalbaar. Drie sopropo’s worden voor gemiddeld SRD 100 verkocht, 1 pak snijbonen SRD 30, 4 bacoven voor SRD 6.