dinsdag 3 oktober 2023
27.2 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
5
(1)

President Santhoki opent Fosten Kukru Festival

lees ook ...

President vraagt ongewenste negativiteit te stoppen

In een Buitengewone Vergadering van De Nationale Assemblée van vrijdag 29 september 2023 heeft zijne Excellentie Chandrikapersad Santokhi naar het gestelde in de artikelen 81 en 156 lid 3 van de Grond...

Op vrijdag 25 augustus jongstleden heeft president Santhoki met het toevoegen van een Madame Jeanette peper aan een Ala Kondre soep, op het Onafhankelijkheidsplein, in aanwezigheid van minister Orie van Onderwijs, de Fosten Kukru Festival geopend. Het is de tweede keer dat het Festival wordt gehouden. Santhoki bezocht daarna elke stand en had een kort gesprek met de standhouder. Directoraat Cultuur rekent dit weekend op meer dan 24.000 bezoekers.

Enkele Antilliaanse ministers waren voor werkbezoek aan minister Kenneth Amoksie, in Suriname van 22-26 augustus jongstleden. Ook zij bezochten het festival. Het gaat om de ministers Shalten Hato (Curaçao), Rocco Tjon (Aruba) en Anna Richardson (Sint-Maarten). De organisatie was ingenomen met de aanwezigheid van een Antilliaanse delegatie.

“In andere landen en in vele andere culturen is eten een stukje voeding en maagvulling. In Suriname is eten genot, ongeacht hoe laat. We genieten er flink van want er is zoveel keus”, was zijn opmerking bij de opening. Andere sprekers hebben bevestigd dat de Surinaamse keuken een bindmiddel is die behouden en verder ontwikkeld moet worden. Het is een feit dat Surinamers van elkaars keuken genieten. Men ziet graag het festival uitgroeien tot een regionaal en internationaal evenement. Zelfs aan buitenlandse stands wordt er gedacht.

Het culinaire van Suriname moet naast oil en gas ook meegenomen worden als ‘gudu’ van het land. De presidentiële en Antilliaanse delegatie kregen een rondleiding van de organisatie. Tijdens deze rondleiding heeft Santhoki niet alleen voor de ondernemers belangstelling getoond, maar ook voor aanwezige assembleeleden van de oppositie, die ook aanwezig waren, en inkopen hebben gedaan. Het staatshoofd mocht echter van zijn protocolteam niets proeven.

Tijdens het festival zullen gerechten van verschillende etnische groepen op de ’fosten’ manier worden bereid. Ook staan er kunstwerken, Koto Misies, die de bevolkingsgroepen presenteren met verschillende lapjes. Optredens van culturele muziekformaties maken ook deel uit van het programma.

Directoraat Cultuur, die deel uitmaakt van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en wetenschap kreeg bij het organiseren van het geheel ondersteuning van de nationale Commissie Jubileumjaren onder leiding van Jack Uden. Het festival duurt tot 27 augustus.

Bron: Starnieuws, Communicatie Dienst Suriname

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santhoki opent Fosten Kukru Festival