maandag 22 april 2024
30 C
Paramaribo
9.9 C
Amsterdam
0
(0)

President naar inauguratie Braziliaanse ambtgenoot

lees ook ...

Regering verduidelijkt benoeming van nieuwe raad van commiss...

De Surinaamse regering betreurt ten zeerste de verspreiding van berichten waarin wordt gesuggereerd dat er fouten zijn gemaakt bij de benoeming en installatie van de Raad van Commissarissen (RvC) van ...

President Chandrikapersad Santokhi zal op 1 januari de inaugauratie bijwonen van president Luiz Inácio Lula da Silva. Een kleine delegatie reist mee met het staatshoofd waaronder Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Tijdens het bezoek aan Brazilië zal minister Ramdin zal gebruikmaken van de gelegenheid om eveneens met zijn nieuwe collega nader kennis te maken en inhoudelijk enkele onderwerpen te bespreken over de bilaterale- als ook multilaterale samenwerking.

Brazilië is het vijfde grootste land ter wereld in oppervlak en de derde grootste economie van de Amerikas. In de mondiale diplomatieke sfeer wordt het land geclassificeerd als een ‘advanced economy’ wat betekent dat de rol van Brazilië in de wereld in de toekomst alleen maar zal toenemen.

Het grootste deel (60%) van het Amazone regenwoud bevindt zich in Brazilië wat op haar beurt meer dan de helft is van het bestaand regenwoud in de wereld. Daarbij bevindt zich in Brazilië de grootste rivier in de wereld en beslaat het land minimaal vijf klimatologisch zones. Deze bijzondere eigenschappen maken dat Brazilië een koploper is in de wereld bij het bestrijden van Global Warming en overige klimatologische problemen die wereld steeds intensiever teisteren.

De Republiek Suriname en de Federatieve Republiek Brazilië onderhouden reeds 46 jaar bilaterale betrekkingen, en wel vanaf 3 maart 1976. Er zijn wederzijdse diplomatieke vertegenwoordigingen met aan het hoofd een Buitengewoon en Gevolmachtigd Ambassadeur. Suriname heeft een ambassade in Brasilia en een consulaat in Belém do Para. Brazilië heeft een ambassade in Paramaribo.

De samenwerkingsrelatie die Suriname onderhoudt met Brazilië wordt beschouwd als een strategisch partnerschap en komt voornamelijk tot uiting middels technische samenwerkingsprojecten. Hierbij wordt met Braziliaanse deskundigheid assistentie verleend voor het bereiken van duurzame ontwikkeling van verscheidene Surinaamse sectoren, onder andere landbouw, veeteelt, volksgezondheid, veiligheid, defensie, onderwijs en natuurlijke hulpbronnen.

De Braziliaanse deskundigen krijgen hierdoor ook de gelegenheid om hun expertise te verruimen bij het toepassen van hun kennis in Suriname. Momenteel is Suriname één van de landen waarmee Brazilië de meeste technische samenwerkingsprojecten heeft lopen en het is een goed voorbeeld van een succesvolle Zuid-Zuid samenwerking.

Brazilië heeft Suriname ook ondersteund met knowhow bij de recente overstroming in het Brokopondo gebied. Op verzoek van Suriname is een virtuele werkgroep in het leven geroepen met deskundigen van beide landen, op diverse gebieden, die regelmatig bijeenkomen in verband met het monitoren van de Afobaka waterkrachtcentrale.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident naar inauguratie Braziliaanse ambtgenoot