vrijdag 29 maart 2024
25 C
Paramaribo
8.9 C
Amsterdam
0
(0)

President Murmu van India vindt Suriname onvergetelijk

lees ook ...

Nationale Holika-verbranding markeert begin van Phagwafeest

Het vuur verspreidt zich razendsnel en binnen enkele ogenblikken staat de bijna 10 meter hoge brandstapel in lichterlaaie. Bovenop de stapel zit een pop verkleed als Holika. De vlamm...

Het Indiase staatshoofd Droupadi Murmu, gaf tijdens een speciale receptie in de Royal Ballroom van Hotel Torarica aan dat haar staatsbezoek aan Suriname een ervaring is die zij nooit zal vergeten. Het bezoek aan Suriname was Murmu’s eerste staatsbezoek sedert zij in juli 2022 tot president van de Republiek India gekozen werd.

President Murmu begroette de aanwezigen, waaronder president Chandrikapersad Santokhi in het Bhojpuri. Het Bhojpuri is een van de talen waaruit het Sarnami is ontstaan. Het Sarnami ontstond uit diverse Indiase talen die door de Brits-Indische contractarbeiders uit het noordelijke deel van India naar Suriname werden overgebracht. De Noord-Indiase talen die aan de basis stonden van het ontstaan van het Sarnami zijn voornamelijk Bhojpuri, Awadhi en Hindustani.

De president hield haar toespraak verder in het Hindi en gaf aan bijzonder vereerd te zijn om de Surinaamse liefde, gastvrijheid en warmte te mogen ervaren. President Murmu merkte op dat de Indiase diaspora haar sporen heeft verdiend in Suriname door hard te werken en te zwoegen.

“Vandaag heb ik een bezoek gebracht aan het Lalla Rookh Museum en heb ik kunnen leren van de trieste, pijnlijke, maar ook indrukwekkende immigratie geschiedenis van de Hindoestanen. Ik heb een reeks activiteiten mogen meemaken die georganiseerd waren in verband met 150 jaar Hindoestaanse Immigratie. Mijn bijzondere waardering spreek ik uit naar de voorouders en nazaten die de Indiase taal, dans, muziek, keuken, kunst en alle andere cultuurelementen hebben geconserveerd”, aldus president Murmu.

Zij gaf verder aan zeer goede bilaterale gesprekken te hebben gevoerd met Surinames president. “Ik ben hier om de historische banden met Suriname te consolideren en de samenwerking verder uit te breiden. Ik hoop dat de Indiase gemeenschap – doelend op de nazaten van de Hindoestaanse immigranten – in de komende dagen deze relatie zal blijven versterken. En dat elk individu onder u zal blijven fungeren als een brug tussen India en Suriname die beide landen met elkaar verbindt.”

President Murmu maakte van de gelegenheid gebruik om de Indiase diaspora in Suriname uit te nodigen om naar India te komen en getuige te zijn van de ontwikkelingsreis van India en eraan deel te nemen. “Ik ben zeer verheugd op dit forum aan te kondigen dat mijn regering heeft ingestemd met de uitbreiding van de geschiktheidscriteria voor de Overseas Citizenship of India (OCI)-kaart van de vierde generatie naar de zesde generatie.” Het staatshoofd van het Aziatische land gaf verder aan dat er veel overeenkomsten zijn tussen Suriname en India. “De mensen van beide landen zouden heel gemakkelijk in elkaars samenlevingen kunnen integreren. Ik voel me alsof ik in mijn eigen huis ben.”

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Murmu van India vindt Suriname onvergetelijk