maandag 11 december 2023
24.4 C
Paramaribo
9.3 C
Amsterdam
0
(0)

President krijgt update over wateroverlast binnenland; situatie ernstig

lees ook ...

Flexibele werktijden voor winkels, bakkerijen en horeca tijd...

In anticipatie op de naderende feestdagen heeft het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken een Algemene Overwerkvergunning uitgegeven voor specifieke bedrijven, waaronder winkels, bakker...

President Chandrikapersad Santokhi heeft vrijdag informatie gekregen van het crisisteam belast met de coördinatie van de wateroverlast in het binnenland, over de stand van zaken bij het stuwmeer, de dam en de ondergelopen gebieden. Bij het uitzetten van een rampenplan zijn er volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale samenwerking (BIBIS), 10 ministeries betrokken.

Deze ministeries zijn: BIBIS, Defensie, Openbare Werken, Justitie en Politie, Volksgezondheid, Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), Financiën, Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZOTI). De ministeries zullen worden ondersteund door instanties zoals het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) en Medische Zending. Santokhi wilde een uiteenzetting van ‘the best case scenario’, maar zeker ook van de ‘worst case scenario’ betreffende de staat van de dam en het stuwmeer.

Door de meteorologische dienst is aangegeven, dat gelet op de te verwachten neerslag de komende maanden, de ondergelopen dorpen in augustus nog steeds onder water liggen. Er is relatief meer neerslag boven het stuwmeer geweest dit jaar en Suriname heeft ook te maken gehad met de impact van het weerfenomeen El Niño.

Professor Sieuwnath Naipal, leerstoelhouder Klimaatverandering en Water, legde de nadruk op het plaatsen van monitoringsapparatuur. Met deze apparatuur kan de snelheid van het neerstromende water berekend worden en aangeven welke dorpen onder water zullen lopen zodat er daarop geanticipeerd kan worden.

Het staatshoofd heeft een beroep gedaan op het ministerie van ROS om te gaan praten met de bewoners van de getroffen gebieden. Er moeten nu concrete oplossingen komen, vindt hij.

Volgens Jerry Slijngard van het NCCR worden de bewoners tot nog toe onder andere ondersteund met voedselpakketten, bottled water en tenten. Het NCCR is echter voorstander van financiële steun aan de mensen, omdat er momenteel sprake is van noodhulp die op gegeven moment zal moeten stoppen. Om zelfredzaamheid bij de mensen te stimuleren, stelt hij voor winkels op strategische plaatsen op te zetten waar de mensen zelf hun benodigdheden kunnen kopen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident krijgt update over wateroverlast binnenland; situatie ernstig