donderdag 30 maart 2023
30 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
0
(0)

President hoort noden mensen met beperking aan

lees ook ...

Guyanese ambassadeur en minister Kuldipsingh bekijken busine...

De ambassadeur van Guyana en de minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), Rishma Kuldipsingh, hebben tijdens een dialoog op 27 maart 2023 de mogelijkheden voor ...

De Stichting Wan Okasi, een belangenorganisatie van en voor mensen met een beperking, trekt al geruime tijd aan de bel. Deze organisatie kampt vanaf haar oprichting met diverse problemen. Door de economische crisis in het land zijn de noden vele malen erger geworden. Het bestuur van de stichting heeft donderdag de gelegenheid gehad om de noden kenbaar te maken aan president Chandrikapersad Santokhi.

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning en Harold Pultoo, adviseur van de president, zaten ook aan tijdens de bespreking. Volgens Wan Okasi is de maandelijkse uitkering van SRD 750 niet genoeg voor de doelgroep om te kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Zij hebben aan het staatshoofd gevraagd om deze uitkering gelijk te trekken met die van de zwakke huishoudens. Die groep ontvangt maandelijks SRD 1000.

Onvoldoende
“Dit bedrag is ook niet genoeg, maar men houdt rekening met de financiële problemen waar ons land mee te kampen heeft,” zegt de voorzitter van de stichting Aniel Koendjbiharie. Andere issues zijn dat de maandelijkse uitkering wordt stopgezet op het moment dat men AOV ontvangt. Ook de uitkering van de vrouw wordt stopgezet als twee mensen met een beperking het huwelijksbootje instappen.

Mensen met een beperking hebben vaak andere aandoeningen waarvoor medische hulp nodig is. Zij die een Basiszorgverzekering hebben moeten nu zelf voor hun laboratoriumonderzoeken en medicamenten betalen. De torenhoge bedragen kunnen zij niet betalen, met alle gevolgen van dien. Door de vorige regering is er een eenmalige uitkering uitbetaald aan de doelgroep van SRD 675. Zij hebben graag dat de resterende maanden ook aan hen uitgekeerd worden.

Minister Achaibersing heeft beloofd dat op zeer kort termijn naar de noden zal worden gekeken. De minister gaf aan dat er een conceptwet is overhandigd aan de president over de financiële vergoeding voor mensen met een beperking. De wet zal ter behandeling worden ingediend bij De Nationale Assemblee.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident hoort noden mensen met beperking aan