De boodschap van de president op Marrondag, 10 oktober, leidde tot 1 conclusie. Sommige mensen praten veel, maar zeggen weinig en het weinige dat ze zeggen slaat op niks!
Wanneer je als staatshoofd een krachtige boodschap moet geven op de belangrijkste dag van onze broeders en zusters in het binnenland maar je hebt die niet dan krijg je dit soort soep-met-balletjes statements.
Slap
In zijn boodschap aan de Marron gemeenschap die krachtig en hoopgevend zou moeten zijn komt president Chan hiermee. Ik wil eigenlijk af van het woord ‘binnenland’ en dat het woord “binnenland” niet meer gebezigd moet worden. Het juiste woord moet zijn het achterland van Suriname.
Het binnenland zit vol met problemen en snakt naar oplossingen voor hun communale
grondenrechten, goede gezondheidszorg, onderwijs, veilig drinkwater, lectriciteit en het ordenen van de goud en houtsector. De wet op grondenrechten zou volgens Santokhi deze week in de assemblee afgerond worden.
Geen toerisme beleid
Beleid in de toerismesector; om op een milieuvriendelijke manier aan middelen te komen om in hun eigen behoeften te voorzien ontbreekt al jaren. Terwijl er genoeg potentie is dat de mensen aan toerisme kunnen doen gooit Brunswijk roet in het eten door met zijn gootschalige goudwinning met kwik vele rivieren en de grond te vergifttigen.
Wat is zo belangrijk en vermeldenswaardig om het binnenland liever achterland te noemen? Wil de president een taalkundige kwestie aanhalen of geeft hij onbewust toe dat ook hij ons mooie binnenland systematisch de afgelopen vier jaar heeft achtergehouden?
Partcipatie ?!
Hij pretendeerde in zijn speech dat zijn beleid daarom “altijd erop gericht is om de
marrongemeenschap zoveel mogelijk te betrekken in politieke besluitvorming”
Heeft hij daarom de visieloze Brunswijk in het binnenland losgelaten? Brunswijk
heeft het binnenland vernietigd en gaat nog steeds rustig door. Santokhi heeft tot nu toe geen enkel nationale vraagstuk als regerings leider opgelost.
De mensen worden bewust achtergehouden is de conclusie kijkend naar de feiten. Er wordt niet of nauwelijks geïnvesteerd in practische scholing en de meest basale voorzieningen moet men ontberen en dat al meer dan een eeuw lang.
Schrijnend
Gebrek aan elecriciteit, gezond drinkwater,, scholen en gezondheidszorg. Dat houdt de ontwikkeling van de binnenlandse bewoners achter. Want de basisbehoeften worden niet of nauwelijks bevredigd. Ook de gemeeschappelijk landrechten van de bosland-bewoners, de Marrons en inheemsen werd aangehaald als iets dat door wetten in de Assemblee straks wordt opgelost. Wat voor presidentieele boodschap was dit?
Achterland in plaats van binnenland lijkt meer op een bekentenis van de huidige, nimmer opgeloste achterstand. Het systematisch achtergehouden binnenland van Suriname is vooral zo schrijnend, omdat het land veel geld verdiend aan hydro energie en de export van natuurlijke hulpbronnen hout en goud die allemaal vanuit dit achtergestelde gebied van ons mooie land komen.