Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

President Bouterse: wet wordt wel afgekondigd, Koers van SRD8.50 voor US$ voor import basisgoederen

Geplaatst

op

Breaking News

De import van basisgoederen zal in de komende tijd voor een koers van SRD8.50 voor de US$ gehanteerd worden. Dit heeft president Desi Bouterse vandaag meegedeeld aan de vakbeweging. Volgens het staatshoofd is het belangrijk dat de basisgoederen betaalbaar en bereikbaar blijven voor het geheel Surinaams volk.

De koers die de president heeft gepresenteerd kunnen importeurs betrekken bij de Centrale Bank van Suriname. Na aanname van de wet Controle Valutakantorenverkeer en Transacties, afgelopen vrijdag 20 maart 2020 is de koers volgens het staatshoofd behoorlijk gedropt.

“Met deze wet zal ordening worden gebracht in het valutaverkeer”, aldus president Bouterse. Na het onderhoud met de vakbeweging zal het Staatshoofd met het bedrijfsleven en de Surinaamse Bankiersvereniging gesprekken voeren.

2 Reacties

2
Reageer op dit artikel

1000
Angela

Snap jij het. Ik snap het niet. De centrale bank bepaald 8.50. Dan zij die het wisten hebben eerst filk gewisseld voor het land is het goed als het niet stijgt naar boven de 10. Maar klopt het wel?

Hunvrey

Als ndp zegt dat deze wet goed is met een koers van 8.50 waarom dan niet weer normaaal naar 2.80? Dus alle valuta moet terugstromen naar cbvs. Lekker mooi, kan boefie het weer gaan verduisteren i.o.v. baas. Dus t volk wordt echt niet beter van. Zo stom ben ik niet.Advertentie

Suriname

Economistenvereniging vraagt Surinaamse regering Wet uitzonderingstoestand in te trekken

Geplaatst

op

Ves

In De Nationale Assemblee (DNA) moet vandaag de Wet Uitzonderingstoestand worden behandeld. De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) vraagt aan de regering om deze wet direct in te trekken.

Ze vinden dat samen met de belangrijkste belanghebbenden om de tafel moet worden gezeten om te praten over actieve burgersteun aan de regering om een oplossing te vinden voor de COVID-crisis en de financieel-economische crisis.

Volgens de VES is de COVID-19-uitbraak een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid van Suriname en moet die niet alleen adequaat, maar ook nationaal worden aangepakt.

De VES is vindt dat er in de samenleving geen enkele rechtvaardiging bestaat voor het uitvaardigen van nieuwe wetten om deze crisis te bestrijden. Gelet op de huidige stand van de gezondheidszorg en de orde in het land is er voldoende ruimte om deze crisis binnen de bestaande orde te bestrijden.

De Wet Uitzonderingstoestand is naar letter en geest een middel dat niet in verhouding staat met de kwaal. De VES vindt dat de COVID-crisis absoluut niet gebruikt mag worden om burgerrechten te beperken en vooral om het financieel-economisch wanbeleid voort te zetten.

Deze Uitzonderingstoestand is volgens de organisatie bedoeld om het verkeerde financieel-economische beleid voort te zetten en nu zonder wettelijke beperkingen de gecreëerde begrotingstekorten ongebreideld monetair te kunnen financieren. Bovendien wil deze wet het recht om te protesteren tegen het wanbeleid dat de gemeenschap nog verder zal verarmen, afpakken.

De Uitzonderingstoestand zal het bedrijfsleven verlammen en de samenleving sociaal hard treffen en de toekomstige generaties, onze eigen kinderen, in armoede dompelen. Voor de VES is dit onverklaarbaar en roept daarom alle maatschappelijke groeperingen op om zich uit te spreken over de beknottingswet van de overheid. verder is de vrees is aanwezig, dat met deze wet de regering de rijkdommen van de samenleving zal verpanden.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Elias: alleen Staatsolie kan beslissen over aardolie gerelateerde aangelegenheden

Geplaatst

op

Naamloos 4

“Alleen Staatsolie kan beslissen over aardolie gerelateerde aangelegenheden. Dat is bij wet geregeld,” zegt Staatsolie-directeur Rudolf Elias. In gesprek met het Nationaal Informatie Instituut ontkracht hij geruchten als zouden er momenteel plannen zijn om de olievoorraden in blok 58 in het Surinaamse kustgebied te verkopen. “De samenleving hoeft zich niet druk te maken over onze olievoorraden. Onze olievoorraden zijn veilig bij Staatsolie. Er is geen enkele behoefte op dit moment om met iemand daarover zaken te doen.”

De bedrijfsleider zegt dat ontzettend veel partijen over de gehele wereld geïnteresseerd zijn in de olievoorraden in het Surinaamse kustgebied, “maar bij Staatsolie vinden zij nul ingang als het gaat om blok 58. We praten niet over blok 58. Wij praten niet eens over het verkopen of partijen die geïnteresseerd zijn”, benadrukt de directeur.

Directeur Elias zegt vervolgens dat er vanuit de wereld ook grote interesse is voor het gebied dat ligt tussen blok 58 en Tamabaredjo. “Daarvoor gaan wij een transparante bieding houden op het moment dat we voldoende informatie hebben.” Hij benadrukt dat President Desiré Bouterse en de President-Commissaris van Staatsolie het eens zijn met de plannen van de Surinaamse oliemaatschappij. De Staatsolie-topman zegt dat recent nog aan een bedrijf is aangegeven dat er niet over blok 58 wordt gesproken. “Over andere gebieden mogen zij meedoen aan een transparante bieding die mogelijk aan het einde van dit jaar zal volgen.”

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen