Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

President Bouterse: Totale lockdown voor Tapanahony- en Lawagebied in Suriname tot 10 mei

Geplaatst

op

President Desi Bouterse

President Desi Bouterse heeft zojuist in een televisietoespraak aangegeven dat er ingaande vandaag, donderdag 30 april, een totale lockdown geldt op de Marowijne-, Lawa- en Tapanahonyrivier. Deze maatregel is genomen om Suriname te beschermen tegen nog meer besmettingen met het COVID-19-virus. De totale lockdown voor het oosten geldt tot en met 10 mei.

Het staatshoofd treft deze maatregel nadat maandag informatie is binnengekomen dat twaalf personen in het Frans-Guyanese dorp Grand-Santi besmet zijn met dit virus. Dit dorp is vlakbij Suriname en bewoners hebben regelmatig contact met personen van het grondgebied. “Even later werden wij geïnformeerd dat er intussen nog vijf bootslieden positief zijn getest, ook aan de Franse kant. Vanwege hun werkzaamheden moeten wij ervanuit gaan dat deze bootslieden wellicht met meerdere mensen in contact zijn gekomen aan beide zijden van de rivier”, zei de president.

Protocol

Het COVID-19-team heeft daarom direct het geldende protocol in werking gesteld. Het Surinaamse dorp Tjabutabiki waarvan de mensen in contact zijn geweest met besmette personen is direct in quarantaine geplaatst. Personen die in contact zijn geweest met besmette personen zijn onderzocht en getest. Alle testen aan Surinaamse zijde zijn tot nu toe negatief. Het onderzoek wordt voortgezet, zei de president.

Momenteel is het COVID-19-team, samen met de Fransen, bezig met de opsporing van de mensen die in contact zijn geweest met besmette personen. Het zal tot tien dagen duren om een beeld te krijgen van de graad van de mogelijke besmetting.

Verder zei de regeringsleider dat de ervaring leert, dat één positieve test betekent dat er mogelijk vele anderen reeds zijn besmet. Vaak nog zonder dat zij dat op dit moment weten of ervaren. Met dit schrikaanjagend aantal COVID-19-gevallen aan de oostgrens zou dit, volgens de rekenmodellen, kunnen leiden tot rond de 150 tot 200 besmettingen, binnen een tot twee weken.

De dignitarissen van de gebieden zijn inmiddels op de hoogte gebracht en wij blijven met hen in constante dialoog. Wij weten dat de mensen die langs de rivier wonen beide oevers van de grensrivier als woon- en leefgebied gebruiken. Met name de verplaatsingen op de rivier vormen momenteel een gevaar voor verspreiding van COVID-19. Maar ook de voortgaande verplaatsingen tussen dit grensgebied en de rest van Suriname baren ons zorgen. Dit vraagt dat wij resoluut optreden. Met andere woorden “w’o dringi dresi, wakti siki. Wij willen immers voorkomen dat wij moeten dealen met een ongecontroleerde COVID-19-uitbraak. Zodat, hoewel enigszins aangepast aan de omstandigheden, ook de verkiezingen op een veilige manier kunnen plaatsvinden.”

Bescherming

Om de gehele bevolking van Suriname te beschermen, rekening houdend met de verschillende geaardheden van de diverse gebieden, heeft de president verder besloten:

 Voor de kustvlakte blijven de volgende maatregelen van kracht:
– de partiële lockdown (20:00 – 06:00 uur) duurt voort tot en met zondag 10 mei 2020
– de publieke gezondheidsmaatregelen blijven van kracht: regelmatig handen wassen en 2 meter sociale afstand houden
– Geen samenscholingen van meer dan 10 personen
-Tot 10 mei zijn alleen gecontroleerde verplaatsingen van en naar de gebieden toegestaan.
-De patrouilles op de rivier zullen samen met de Fransen verder worden opgevoerd. Tevens zullen er door het hele land extra controleposten van het Korps Politie en het Nationaal Leger worden ingesteld.

De regering stond op het punt om de COVID-19-maatregelen te versoepelen. “Met de ontstane alarmerende situatie, vraag ik U echter begrip voor onze beslissing om deze aanpassing aan te houden, totdat we een beter beeld hebben van de toestand in het binnenland, met name aan de grenzen”, zei de president.

Culturu.com

Suriname

Suriname noteert 12e COVID-19-geval

Geplaatst

op

Breaking News

In Suriname is de twaalfde positieve case van COVID-19 gemeld. Het zou gaan om een werker uit de Surinaamse goudvelden. Het nieuws is zojuist geplaatst op de COVID-19-website.

De man is op 25 mei in de avond vanuit Frans-Guyana per boot afgereisd naar Albina, deelt het ministerie van Volksgezondheid mee. 

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Regering: Waarnemers OAS en Caricom blijven langer in Suriname

Geplaatst

op

Unnamed (2)

De regering van Suriname heeft laten weten dat de waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Caricom langer in Suriname zullen blijven. Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft vandaag de mededeling ontvangen.

Het langer blijven heeft temaken met het afhandelen van het verkiezingsproces. De processen- verbaal in Paramaribo zullen twee dagen in beslag nemen om afgerond te worden. Daarom is het volgens de regering belangrijk dat de internationale waarnemers het proces kunnen blijven volgen en zo een rapport kunnen uitbrengen.

De missie zou aanvankelijk vandaag uit Suriname vertrekken. – Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen