Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

President Bouterse past tijd lockdown in Suriname aan

Geplaatst

op

President Desi Bouterse. Foto Nii

President Desi Bouterse heeft in samenspraak met het traditioneel gezag besloten om de lockdown op de grensrivieren Lawa-, Marowijne- en Tapanahonyrivier met tenminste één week te verlengen, tot zondag 17 mei 2020. De totale lockdown op deze rivieren wordt echter omgezet in een partiële lockdown en zal van 6 uur ‘s avonds tot 6 uur ‘s morgens duren.

De grenzen blijven gesloten. Oversteken van en naar onze buurlanden is dus niet toegestaan, benadrukt de regeringsleider. Ook zullen de controleposten in het land blijven bestaan ter controle op verplaatsingen tussen kustvlakte en overige districten.

De partiële lockdown in de rest van Suriname wordt met ingang van zondag 10 mei aangepast en zal dan gelden van 11 uur in de avond tot 5 uur in de ochtend. De publieke gezondheidsmaatregelen blijven onverminderd van kracht.Dat wil zeggen dat de hygiëne maatregelen blijven gelden: handen wassen, niezen of hoesten in uw armholte, als ook 2 meter afstand houden van elkaar.

De samenscholing wordt verruimd tot een maximum van 50 personen, MITS de orde- en hygiëne maatregelen in acht worden genomen.  Het staatshoofd zegt verder dat de crèches nog gesloten blijven. Ook de bussen mogen nog niet rijden. Rekening houdende dat de gezondheidsvoorschriften strikt zullen worden nageleefd, zullen de opvangcentra voor junioren als ook die voor senioren burgers toegestaan worden om vanaf 17 mei wederom gelimiteerd familiebezoek te ontvangen.

Gesprekken

Het Nationaal COVID-19 Management Team zal vanaf maandag 11 mei gesprekken voeren met organisaties om aan te geven aan welke voorwaarden zij moeten voldoen om hun operaties weer te mogen opstarten. Het gaat hier o.a. om de horeca, sportcentra, religieuze organisaties, vermakelijkheidsgelegenheden en de transportsector.

Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur werkt op dit moment een plan uit om tenminste de examenklassen, op alle niveaus, vanaf 1 juni weer te starten. Voor alle personen die komen vanuit het buitenland blijft de 14 dagen verplichte quarantaine van kracht. Daarbij moet ik opmerken dat de personen die in quarantaine zijn wel in staat gesteld zullen worden om op 25 mei te stemmen.

Ondersteuning

Volgens de president zal regering een economisch overbruggings- en sociaal ondersteuningsplan opstellen om gerezen economische- en sociale problemen als gevolg van COVID-19 op te vangen. Het pakket is reeds uitgewerkt voor een periode van zes maanden. Dit is de periode waarin verwacht wordt dat de klap het hardst zal zijn. “Tegelijkertijd kijken we ook vooruit. Niet alleen omdat we paraat moeten blijven omdat een herhaling van COVID mogelijk is, maar ook omdat de herstelfase, met alles wat in ons vermogen ligt, aangemoedigd en versterkt moet worden.”

De regering heeft daarom SRD 400 miljoen gereserveerd en inmiddels ook behoorlijke internationale financiële steun toegezegd gekregen. Hiermee kunnen wij het pakket ondersteuningsmaatregelen bekostigen. Het gaat om ondersteuning aan de Surinaamse bevolking; de arbeider, de dienstverlener en de ondernemer die als gevolg van de COVID-19 crisis het financieel moeilijk heeft. We hebben het dan over de schaafijsmannen, senioren burgers, mensen met een beperking, het traditioneel gezag, buschauffeurs, bootsmannen, artiesten en nog anderen.

De minister van Financiën zal dit ondersteuningsplan op de persconferentie van maandag 11 mei concreter toelichten.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments


Advertentie

Suriname

Vervolging tegen alle agenten betrokken bij dood George Floyd

Geplaatst

op

Anp 413151086

De openbaar aanklager zal alle agenten die betrokken zijn bij de dood van de 46-jarige George Floyd worden vervolgd. Ze worden vervolgd voor moord zonder enige voorbedachte rade. Het gaat in totaal om 4 agenten die aangeklaagd worden.

“Een belangrijke stap voor rechtvaardigheid is dit”, zegt de Amerikaanse Senator Amy Klobuchar. Het is eerder bekend gemaakt via Twitter.

Eerder heeft agent Chauvin bij de arrestaties met zijn knie de hals van Floyd gedrukt tegen de grond. Om de lang aanhoudende druk is Floyd om het leven gekomen. Op die bewuste dag heeft Floyd met vals geld bij een winkel betaald. De arrestaties is hierna gefilmd en verspreid over de hele wereld.- Culturu.com

Lees verder

Suriname

COVID-19 besmettingen in Suriname gestegen met 8

Geplaatst

op

1 Breaking News

De COVID-19 teller in Suriname is gestegen met 8 personen dit brengt het aantal besmettingen naar 82.

Op de website is duidelijk te zien dat de actieve cases nu gesteld zijn op 72. 82 personen zijn momenteel positief getest. Sinds gisteren zijn de COVID regels in Suriname verscherpt. De vicepresident van Suriname, Ashwin Adhin de nieuwe regels aangekondigd. Er geldt momenteel een Total- Lock down in het land. – Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen