Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

President Bouterse neemt afscheid van Badrisein Sital

Geplaatst

op

door

President Desi Bouterse heeft woensdag afscheid genomen van zijn ex-strijdmakker, en medeverdachte van de decembermoorden, Badrisein Sital. De president bezocht de plechtigheid in de Memre Boekoe kazerne.

Sital leefde de laatste jaren niet in vriendschap met Bouterse en de NDP. Hij heeft de partij op weg naar de verkiezingen van mei 2015 meerdere malen fel bekritiseerd. Het was daarom voor velen een verrassing dat de president aanwezig was bij de plechtigheid.

Naast president Bouterse waren ook Ramon Abrahams en Laurens Neede aanwezig. Abrahams en Neede zaten samen met Sital in de gevangenis, omdat zij de militaire vakbond Bond voor Militair Kader (Bomika) wilden oprichten. Het drietal werd bevrijd na de militaire machtsovername op 25 februari 1980. Sital werd daarna voorzitter van de Nationale Militaire Raad, het nieuwe beleidscentrum van Suriname.

De president salueerde, als oud militair, nog wel bij de kist en vertrok voor het einde van de plechtigheid, zonder een toespraak te houden.

Sital werd met militair eerbetoon begeleid naar het crematieoord Weg naar Zee.

2 Reacties

2
Reageer op dit artikel

1000
Kunta kinte de boy

Toch heel mooi dat de President dat doet voor een ex kameraad.
Bouterse is en blijf een goede man en leider in mijn ogen. mensen proberen deze man kapot te maken wat hun niet zal lukken. hoe je het draait of keert hij heeft ook veel voor het land gedaan en dat moeten we niet vergeten. en ook nu brengt hij een laatste groet naar Sital

Rust in Vrede.

Brando

Bouta is een heer een leider en hij weet wanneer hij zijn medeleven moet tonen. eens waren ze makkers. broeders en kameraden. nu zijn ze niet meer het zelfde. dat kan. maar een laatste eer aan iemand bewijzen die met je gestreden hebt voor een beter Suriname. dan ben ik trots te zien dat hij zijn trots aan de kant zet en zijn oud collega een kaatste geoet brengt. wakka bung Sital. Rust in vrede.Advertentie

Suriname

Geen monetaire financiering meer door aanpassing Bankwet

Geplaatst

op

door

Het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zijn overeengekomen dat in de aangepaste Bankwet het Artikel 21, dat de verstrekking van voorschotten regelt, geheel komt te vervallen. Het concept van de aangepaste Bankwet wordt binnenkort aan De Nationale Assemblée (DNA) voor behandeling.

De Staat heeft op 31 januari 2019 bij de CBvS, onder leiding van de toenmalige governor Glenn Gersie, een beroep gedaan op Artikel 21 van de Bankwet. Hierbij is er op basis van de goedgekeurde begroting van 2018 een voorschot van SRD 670 miljoen verstrekt door de CBvS met schatkistpapier als onderpand. De Staat heeft in augustus 2019 dit voorschot afgelost en het hiermee uitgegeven schatkistpapier afgewikkeld. 

In dezelfde maand heeft de Staat op basis van de goedgekeurde begroting van 2019 opnieuw een beroep gedaan op Artikel 21 van de Bankwet en verstrekte de CBvS, onder leiding van governor Robert van Trikt, SRD 648 miljoen aan voorschot met schatkistpapier als onderpand. Dit bedrag zal ook binnen zes maanden worden afgelost.

Met deze transacties heeft de Staat per saldo SRD 22 miljoen in nominale termen afgelost op de voorschotten die onder Artikel 21 zijn geleend, stelt Financiën. Uitgedrukt in percentage van het Bruto Binnenlands Product is dit tevens een relatieve verlaging van de schuld van de overheid. Het Algemeen Bureau voor de Statistiek heeft volgens het persbericht van Financiën net bekendgemaakt, dat in 2018 de economie verder is gegroeid en het Bruto Binnenlands Product met bijna SRD 2 miljard hoger ligt dan in 2017. Ook in 2019 is er sprake van toegenomen productie, waardoor de schuldquote dus zowel absoluut als relatief daalt.

Volgens het ministerie werken technici onder auspiciën van het Monetary and Fiscal Policy Coordination Comite, een beleidssamenwerking tussen Financiën en de CBvS, gestadig verder aan een pakket van monetaire en fiscale maatregelen die de prijs- en koersstabiliteit verder moeten kunnen garanderen.

Lees verder

Suriname

Ruiz Kartoredjo: “ik ben al in 2020”

Geplaatst

op

door

“Ik ben al in 2020”, dit zegt Ruiz Kartoredjo die in 2020 het nieuwe bestuur van Junior Chamber International (JCI) Nilom zal leiden. Het bestuur is donderdag bij enkele kandidaatstelling gekozen tijdens een druk bezochte algemene ledenvergadering. Mijn team en ik zijn super gemotiveerd om de organisatie te leiden en te dienen,” zegt een Kartoredjo. 

Tijdens de vergadering mochten de kandidaten hun motivatie geven waarom zij voor een bestuursfunctie hebben gekozen. Hierna volgde de stemming. Met overtuigende speeches was duidelijk te merken welke richting het bestuur wil opgaan het komende jaar. Zeker met het oog op het 50-jarig bestaan in 2020, wordt dit gezien als de gouden editie voor JCI Nilom. Het thema voor het komend jaar is Empower, Progress, Celebration. Met dit thema wil het gekozen bestuur zorgen voor meer erkenning van de inzet van de leden, continuïteit, kwaliteit, structuur en verbetering intern en extern van de organisatie. 

Het nieuwe bestuur bestaat uit: Virgil Martels (Local Treasurer), Urvin Keerdijk (Local Secretary), Joseph Deonarain (Vice President External), Dion Bruce (Vice President Internal), Andy Tjoe A Long (Executive Vice President) en Ruiz Kartoredjo (Local President). 

Lees verder

Meest gelezen

X