maandag 22 april 2024
25 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
0
(0)

President benadrukt ommekeer in Suriname: van diepe crisis naar duurzame groei

lees ook ...

Oproep tot stopzetten van woekerwinsten op tweedehandse band...

De Economische Controle Dienst (ECD), onder leiding van Pertap Goerdayal, heeft aangekondigd dat tweedehandse autobanden, die momenteel voor gemiddeld SRD 700 en meer verkocht worden bij bandenzaken, ...

“Sinds de overname van de regering onder mijn leiderschap ruim drie en een half jaar geleden, heeft Suriname een opmerkelijke transformatie ondergaan van een diepe crisis naar een periode van duurzame groei. Dankzij prudent beleid en aanzienlijke offers zijn er duidelijke resultaten behaald, die steeds tastbaarder worden voor burgers in het hele land,” zegt president Chandrikapersad Santokhi.

De groei van het Surinaamse bruto binnenlands product (bbp) bedraagt nu +2,3 procent, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de negatieve groei van 16 procent aan het einde van 2020. De inflatie, die rond 2020 boven de 60 procent lag, is nu gedaald tot minder dan 38 procent, met een projectie van 17 procent tegen het einde van het jaar.

Bovendien is de schuldpositie van Suriname, die eind 2020 meer dan 150 procent van het bbp bedroeg, nu gedaald tot 118 procent dankzij een duurzame schuldherschikking met schuldeisers, vervolgt de president. Volgens het staatshoofd zijn de internationale reserves van Suriname, die tot bijna nul waren gedaald, nu gestegen tot meer dan 1 miljard USD, terwijl de importdekking van enkele weken nu ruim acht maanden bedraagt.

Ook de kasreserve is aanzienlijk verbeterd met honderden miljoenen. Bovendien hebben gerenommeerde internationale ratingbureaus geconcludeerd dat Suriname niet langer een land is met een junkstatus, maar een beoordeling heeft van CCC+ met een stabiel vooruitzicht. Deze successen zijn het resultaat van gedegen beleid, zware offers, prioriteitstelling en enorme inspanningen.

Het is van cruciaal belang om gezamenlijk voort te gaan op het pad van duurzame groei en ervoor te zorgen dat Suriname nooit meer bergafwaarts wordt gestuwd. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ons land wordt bestuurd volgens de principes van goed bestuur en de rechtsstaat. Voorwaarts Suriname, zegt het staatshoofd.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident benadrukt ommekeer in Suriname: van diepe crisis naar duurzame groei