zondag 4 juni 2023
26 C
Paramaribo
16 C
Amsterdam
0
(0)

Presentaties te wijzigen kiesstelsel gehouden

lees ook ...

O1 juni, wereld melkdag

In 2001 werd Wereldmelkdag ingesteld door de Voedsel- en Landbouw organisatie van de Verenigde Naties om het belang van melk als wereldwijd voedsel te erkennen en de zuivelsector te vieren. Sindsdi...

De Academische week 2023, ving gisteren 03 april aan in de grote vergaderzaal van De Nationale Assemblée (DNA). Parlements voorzitter Marinus Bee, MSc. LL.B. opende de ‘vergadering’.

“De kreet vanuit de samenleving om onze wet te herzien, omdat is gebleken, dat er dusdanige inefficiënties in zijn opgenomen, is niet nodeloos geweest. Er was even tijd nodig, om alles in kaart te brengen, maar vandaag zijn we dus hier”, zei de voorzitter in zijn openingstoespraak.

Tijdens deze Academische week zal er worden gedelibereerd over gedeelten van de wet, die voor Suriname die verandert moeten worden omdat  bepaalde artikelen opnieuw door het Constitutioneel Hof zijn bekeken en als niet valide zijn getoetst.

De bevoegdheden en de beslissing van het Constitutioneel Hof zijn tijdens de presentatie van Maarten Ferrier, die namens de Juridische Dienst bij DNA het woord voerde. Na de presentatie zijn de aanwezigen in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen.

In het tweede dagdeel, hield Raymond Landburg, namens de commissie werkgroep Kiesstelsel Kabinet President, een presentatie. Volgens het voorstel van bovengrnoemde commissie, krijgt elk district twee zetels. De overige 31 zetels worden dan landelijk gekozen volgens het evenredigheidsstelsel. Het Centraal Hoofdstembureau totaliseert de landelijke uitgebrachte stemmen op de partijen en deelt de som door 51 zetels. Het resultaat is dan de kiesdeler en tegelijkertijd de kiesdrempel. Na de presentatie werder flink gediscussieerd over het voorstel.

Vertegenwoordigd waren, de commissie werkgroep Kiesstelsel Kabinet President, de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Het Onafhankelijk Kiesbureau, het Centraal Hoofdstembureau, Algemee Secretariaat Verkiezingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Ministerie van Regionale Ontwikkeling, de Kamer van Koophandel en Fabrieken en De Nationale Assemblée.

 

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresentaties te wijzigen kiesstelsel gehouden