zondag 23 juni 2024
30 C
Paramaribo
20.7 C
Amsterdam
4
(4)

Pres & Vieze Pres: we l*llen elkaar niet met grond of goudbelasting

lees ook ...

Besluit over verkiezingsbudget van SRD 800 miljoen nog niet ...

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning heeft aangegeven dat er nog geen definitief besluit is genomen over de begroting van SRD 800 miljoen die zijn collega van Binnenlandse Zaken...

L*l me niet met goudbelasting, dan l*l ik je niet met grondbelasting, het volk en IMF zullen de schulden aflossen die de vorige regering liet. Dat moeten Santokhi de huidige president en Brunswijk de vieze president van Suriname als regeer akkoord hebben afgesproken, gezien hun handelingen.

Waarbij ze elkaar grijnzend een handdruk en een valse brasa gaven. Er is een ijzersterke reden voor deze bewering. Hogere belasting op grond willen de grootgrondbezitters van Santokhies VHP niet betalen en van Brunswijk die het meeste Surinaamse grootste goud exploiteert, is niet bekend dat hij belasting betaald. Deze belastingen zijn genoeg om de staatskas een goede balans te geven.

Prul belasting
Vorige week kon er in de Nationale Assemblee niet eens overeenstemming over 7,5 % belasting op goud worden bereikt. Het bleef bij een 5,5 % die ondanks de vervuilende goudwinning eventueel en soms aan de staat als belasting wordt afgedragen.
Als de belasting op grond en goud wel in de staaskas zouden komen was er geen pina in Suriname, dat hebben knappe economen reeds uiterekend. Die belasting kon dan scholen, gezondheidszorg, wegen en duurzame ontwikkeling betalen, zaken die nu vreselijk verwaarloosd worden.

Roverheid
Ook strafbare feiten als corruptie en regelarij, roof van staatsinkomsten van SLM, EBS, Centrale Bank, Staatsolie en andere staatsbedrijven, alles gebeurt met instemming van alle ministers en coalitie assemblee leden van Suriname.
Door al deze corruptie stijgt de koers wordt benzine, openbaar vervoer, voeding, huizen en nutsvoorzieningen onbetaalbaar en in deze onhoudbare situatie zijn demonstraties en stakingen kortom onlusten aan het opborrelen.
Pas werd bekend dat de president een geheime bankrekeningen heeft waarop miljoenen worden gestort en Chan zegt is heel gewoon, dat heeft elke president. Maar dat is weer zoiets dat niet lekker zit bij het volk dat een overheid wil en geen roverheid.

Trieste balans
Op 17 februari liep een demonstratie uit de hand op het Onafhankelijkheidsplein voor de Nationale Assemblee van zeker 4000 mensen . We zien traangas, repressie en agressie bij de politie (15 wegens overmatig geweld opgesloten) zeker 500 relschoppers, plunderaars vormen miljoenen srds schade aan staat en handel.
150 plunderaars opgesloten, 50 gewonden in het ziekenhuis, vredige demonstrantenleiders opesloten en in 2 tot 3 weken vrij. Een trieste balans met in de pers grote verontwaardiing alom. Over de oorzaken heerst die tijd een oorverdovende stilte. Het gezegde:” a hungry man is an angry man” lijkt hier ook van toepassing.
Het begin van een oplossing kwam met de demonstratie van 24 maart toen protestleiders een nieuwe concept verkiezingswet indienden ter vervanging van de huidige, wettelijk afgekeurde. Meer hierover in een volgend artikel.
Archieffoto van een der demonstraties tegen de regering.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePres & Vieze Pres: we l*llen elkaar niet met grond of goudbelasting