dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
12.3 C
Amsterdam
0
(0)

Premier Rutte bezoekt Nationale Assemblee

lees ook ...

Onderwijsminister Ori: “Strenge maatregelen tegen inac...

Er is een begin gemaakt met het daadwerkelijk saneren van het ambtenarenapparaat. Minister Henri Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur maakte bekend dat 1.032 medewerkers van zijn ministerie van de...

De voorzitter van de Nationale Assemblée, Marinus Bee Msc. LL.B hield een toespraak tijdens de buitengewone openbare vergadering van de Nationale Assemblee in het kader van het bezoek van de premier van het Koninkrijk der Nederlanden.

Voorzitter Bee zei: “Hoewel we thans als partners tegenover elkaar staan, ligt de oorsprong van onze collaboratie in ons slavernijverleden, dat ondanks de verstreken tijd, nog een niet te miskennen nasleep in de hedendaagse algemeen aanvaardbare maatschappelijke relaties veroorzaakt”.

De parlementsvoorzitter zei dat hij niemand naar de mond wilde praten of tegen de schenen wilde trappen met de volgende statement: “Het blijft natuurlijk een heikel punt, dat het Koninkrijk der Nederlanden nog steeds in gebreke blijft om officieel zijn excuses te maken, voor het aangedane leed van de tóch wel als zwarte bladzijde opgetekende geschiedenis, ten tijde van het verdorven verklaarde koloniaal verleden.”

Suriname hanteert hier te lande een concept, ongeacht onze afkomst en diversiteit, welke het mogelijk maakt om als vredelievende natie besluitvorming tot stand te brengen, in een tijd, die behalve nauwelijks te overziene uitdagingen ook nog gekenmerkt wordt door de druk om onze schuldenlast te verkleinen.

De premier gaf aan: “Suriname omarmt je als bezoeker. Het is goed weer terug te zijn en het is ook goed dat dit bezoek in het teken staat van onze gezamenlijke toekomst”. Niet voor niets rijst in de delegatie een grote groep bedrijven mee, die graag zaken wilt doen met Suriname. Premier Rutte zegt dat Nederland en Suriname nu weer samen zullen optrekken en vooruit zullen kijken naar de kansen die er liggen. “Toch kan en wil ik vandaag niet door het verleden heen. De geschiedenis draagt pijn en we kunnen het niet veranderen”.

“Suriname hecht veel belang aan een goede samenwerking met Nederland, een volwassen samenwerking, die is gestoeld op een solide basis van wederzijds vertrouwen, en respect, waaraan wij samen, verder inhoud zullen moeten geven”, zei president  Santokhie in de vergadering.

Met het aantreden, van de regering Santokhi- Brunswijk, is de politieke wil, om de diplomatieke, economische, sociale en culturele banden tussen onze landen tot grotere hoogte te tillen een realiteit geworden. Voorts, is waar te nemen de intensivering van de samenwerking tussen de publieke en de private sector van onze landen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePremier Rutte bezoekt Nationale Assemblee