zaterdag 25 mei 2024
30 C
Paramaribo
14.9 C
Amsterdam
0
(0)

Premier Henry van Haïti afgetreden

lees ook ...

Onweer veroorzaakt stroomstoringen

Er zijn nu regelmatig stroomonderbrekingen. In het afgelopen weekend is dat gegroeid in het EPAR netwerk  in Paramaribo van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). Men moest omgaan met storingen in Par...

Premier Ariel Henry van Haïti is formeel afgetreden. Hij heeft dit schriftelijk bevestigd, en zijn regering heeft het schrijven vandaag gedeeld op social media. Twee weken geleden gaf Henry al aan, dat hij zou aftreden wanneer er een overgangsraad en een interim-premier aangesteld zouden worden. Zijn ex-minister van Financiën, Patrick Boisvert, start direct als tijdelijke premier van Haïti.

Het land is nog steeds chaotisch, maar de overgangsraad wordt aangesteld. De raad mag aanzitten tot 7 februari 2026, wanneer de volgende premier wordt benoemd. Dit zal geschieden na de komst van een nieuwe kiescommissie en verkiezingen. De raad mag met voorstellen voor de nieuwe regering komen.

Henry verbleef sinds de gewelduitbarsting in het buitenland, waar hij in eerste instantie ging om te onderhandelen voor de komst van een VN-missie naar zijn land. Er was toen al bendegeweld, waarvoor hij ondersteuning zocht. Hij kon niet terugkeren naar zijn land. Henry zegt dat zijn regering de natie heeft gediend in moeilijke tijden. Gewapende bendes namen de internationale luchthaven over, bestormden de grootste gevangenis van het land en stichtten in de hoofdstad Port-au-Prince brand in gebouwen als politiebureaus en ziekenhuizen. Bendeleiders stonden erop dat de premier moest vertrekken.

Ondertussen zijn ongeveer 100.000 inwoners door de geweldsuitbarsting uit de hoofdstad gevlucht. Duizenden verblijven in tijdelijke schuilplaatsen in de stad. “Port-au-Prince is op dit moment haast volledig afgesloten en is door blokkades ook via zee en lucht niet te bereiken”, aldus de directeur van Unicef recentelijk.

Bron: NOS

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePremier Henry van Haïti afgetreden