donderdag 22 februari 2024
31.6 C
Paramaribo
12.4 C
Amsterdam
5
(4)

Praten over menstruatie nog taboe; stichting verstrekt maandverband

lees ook ...

In de Rechtbank: President Chan vs ondernemer Gerard; Verbod...

Gisteren, woensdag 21 februari, was de rechtszaak in de Rechtbank van Rotterdam, over het veel besproken boek van Gerard van den Bergh, Zaken doen in Suriname, Corruptie op het hoogste niveau. Het boe...

Stichting Single Mother Project Suriname heeft onlangs 600 pakken maandverband gedoneerd aan vrouwen en meisjes. Ongeveer 175 pakken zijn gegeven aan meisjes in de leeftijd van 9 tot 17 jaar en vanaf 18 jaar naar boven ongeveer 400 pakjes. Niet alleen in Suriname, maar ook in andere landen schijnt het praten over menstruatie nog taboe te zijn. Dit is de reden voor de organisatie om te doneren, omdat er menstruatie-armoede ontstaat.

“Als men gemakkelijk over menstruatie kon praten, dan kon men ook gemakkelijk naar iemand toe stappen en vragen naar menstruatieproducten. Als men geen menstruatieproducten kan kopen wordt dat gezien als een schande, zegt Judith Faerber. Zij is voorzitter van de stichting. Binnen de verschillende culturen wordt niet graag over dit onderwerp gesproken. Er komt ook nog zelfdiscriminatie bij vrouwen erbij kijken.

Nu wordt veelal gevraagd om maandverband vanwege de economische crisis. De stichting probeert zoveel mogelijk vrouwen en meisjes te helpen, omdat zij anders niet naar het werk kunnen of naar school als ze geen menstruatieproducten kunnen kopen.

Menstruatie-armoede
Menstruatie-armoede betekent niets anders dan een beperkte toegang of helemaal geen toegang tot producten of middelen die nodig zijn om op een veilige en comfortabele manier door je menstruatie door te komen.

Deze middelen kunnen zijn: toegang tot producten zoals tampons, maandverband of menstruatiecups, goede sanitaire voorzieningen, zoals een veilige en privé plek om de bovengenoemde producten te vervangen (wc en wasbak) en een plek om ze weg te gooien.

Een andere vorm van menstruatie-armoede is als je wel tampons of maandverband hebt, maar te weinig in aantal, waardoor je langer moet doen met een tampon of maandverband dan nodig is. Hierdoor kan je infecties oplopen. Wat menstruatie-armoede anders maakt dan het grotere probleem van armoede is het taboe dat erop rust. Het taboe zorgt ervoor dat het probleem van menstruatie-armoede onbesproken blijft.

Situatie in Suriname
Vele vrouwen en meisjes hebben te maken met dubbele armoede; weinig of geen geld om voeding te kopen, en helemaal geen geld om menstruatieproducten te kopen. Sinds de organisatie Single Mother Project Suriname gestart is met het verstrekken van gratis menstruatieproducten, hebben meer dan duizend vrouwen en meisjes zich geregistreerd.

Verwacht wordt dat de groep nog groter zal worden. Door de ‘goodwill’ van sponsoren, zijn al meer dan vijfhonderd vrouwen en meisjes geholpen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePraten over menstruatie nog taboe; stichting verstrekt maandverband