maandag 26 februari 2024
29 C
Paramaribo
5.7 C
Amsterdam
0
(0)

Peer learning tijdens 05de Eclac aan de orde

lees ook ...

Armoedegrens Suriname vastgesteld op SRD 7.396 na consultati...

De Nationale Loonraad (NLR) heeft het advies voor de vaststelling van een nieuw minimumuurloon overhandigd aan minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ). Hoewel het...

Economic Commission for Latin America and the Caribbean (ECLAC) hield de 5de bijeenkomst van 07 tot en met 09 maart in San José, Costa Rica. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking was op woensdag 09 maart 2022 daarbij aanwezig en gaf een videoboodschap.

Het thema tijdens deze bijeenkomst was ‘Peer learning: build forward better from COVID-19 while advancing the full implementation of the 2030 agenda for sustainable development’. De minister gaf tijdens zijn boodschap aan dat de COVID-19 pandemie met zijn veelzijdige impact op de gezondheidssector, de economie en het sociale leven, ongetwijfeld heeft geleid tot tegenslagen bij de uitvoering van de 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling.

De noodzakelijke preventiemaatregelen die door regeringen over de hele wereld zijn genomen, hebben niet alleen de zwakte van de gezondheidsstelsels aan het licht gebracht, maar meer nog de onderlinge afhankelijkheid van landen en economieën. Zaken zoals lockdowns, het stopzetten van het openbaar vervoer en openbare evenementen en het sluiten van scholen waren plotseling van kracht en de impact was verwoestend. Het bracht ook sociale problemen aan het licht, zoals geweld tegen vrouwen en kinderen.

De bewindsman gaf verder aan dat een landelijke aanpak om de verdere verspreiding van de ziekte in te dammen nutteloos en onrealistisch is en gelijk zou staan aan het gezegde ‘de vloer dweilen met de kraan open’. De internationale samenwerking en solidariteit blijven daarom cruciaal in de wereldwijde inspanningen om de impact van de pandemie te verzachten. Hiermee was de wereld goed op weg naar de verwezenlijkingen van de duurzame ontwikkelingsdoelen.

“Er moet rekening worden gehouden met de huidige realiteit, verergert door onder meer klimaatverandering, gewapende conflicten, instabiliteit en economische ontberingen”, hield de minister zijn gehoor voor. “Wij moeten niet alleen beter opbouwen, maar slimmer. Wij moeten problemen aanpakken als de ongelijke toegang tot technologie, met name communicatietechnologie, toegang tot microfinanciering, adequate en betaalbare gezondheidszorg en, belangrijker nog, toegang tot kwaliteitsonderwijs” aldus de minister.

Suriname zal later dit jaar zijn eerste Voluntary National Review (VNR) presenteren. Minister Ramdin deelde mee dat de voorbereidingen voor de presentatie van onze eerste VNR in een stroomversnelling is geraakt. Hiertoe is een nationale Sustainable Development Goals (SDG)-commissie opgericht om te helpen bij de coördinatie van de implementatie van de SDG’s. De VNR’s zijn onderdeel van het ‘Peer Learning’ traject waarbij de landen van elkaar leren.

Om de agenda voor 2030 uit te voeren, zijn de volgende elementen cruciaal: de herstructurering van de internationale financiering voor ontwikkeling, de internationale samenwerking en solidariteit versterken, de betrokkenheid van alle relevante belanghebbenden, het internationale handelssysteem herzien en internationale handel en investeringen faciliteren als een belangrijke motor voor duurzame groei.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePeer learning tijdens 05de Eclac aan de orde