donderdag 30 november 2023
28.1 C
Paramaribo
-0.6 C
Amsterdam
0
(0)

Positieve evaluaties voor Suriname tijdens IMF-programma besprekingen in Marokko

lees ook ...

Binnenland vreest voedseltekort

De extreme droogte maakt vrachtvervoer in het binnenland bijna onmogelijk. Oogsten zijn voor een groot deel ook mislukt door dezelfde droogte. Behalve de plaatselijke bevolking heeft ook de Medische Z...

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning nam onlangs deel aan de IMF/WB 2023 Jaarvergadering in Marokko. De delegatie uit Suriname, onder leiding van Raghoebarsing en governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), voerde gesprekken met de Executive Director voor Suriname, Afonso Bevilaqua, en andere belangrijke functionarissen van het IMF in verband met de voortgang van het IMF-programma.

Tijdens deze gesprekken werd Suriname geprezen voor de gedurfde hervormingen die zijn doorgevoerd op verschillende gebieden, parallel aan het herstel van de economie. Na een jaar van stilstand en het missen van vier IMF-evaluaties heeft Suriname nu twee opeenvolgende positieve evaluaties behaald.

Het IMF-management benadrukte dat Suriname een van de weinige landen is die, ondanks moeilijke omstandigheden, de politieke moed en veerkracht heeft getoond om het programma weer op de rails te krijgen. Hoewel de uitvoering van het programma noodzakelijk is met steun van het IMF, werd ook benadrukt dat flexibiliteit nodig is om ervoor te zorgen dat de bevolking, met name de middenklasse en de sociaal zwakkeren, overeind kunnen blijven.

De samenleving draagt aanzienlijke offers bij aan het totale hervormingsproces, waaronder het kostendekkend maken van tarieven, het afbouwen van subsidies op elektriciteit en brandstof, de invoering van de BTW en de start van de Public Sector Reform (PSR). De voortgang van de schuldherschikkingen, met name met China en de commerciële obligatiehouders (de zgn. Oppenheimer bondholders), vertoont ook positieve ontwikkelingen.

Men verwacht dat dit jaar nog overeenstemming zal worden bereikt met China en de bondholders. Binnen het IMF wordt nu op basis van onder andere de case van Suriname een ‘debt solution toolkit’ ontwikkeld waaruit verschillende lessen kunnen worden geleerd in het kader van schuldherschikkingen.

Het IMF-management toonde veel waardering voor de bijdragen van de president, vicepresident, ministerraad, De Nationale Assemblee, de Centrale Bank, de private sector en de vakbeweging, die elk vanuit hun eigen verantwoordelijkheid een bijdrage hebben geleverd.

Vanwege het zichtbare geleidelijke herstel in belangrijke indicatoren, wordt verwacht dat Deputy Managing Director Okamura begin volgend jaar een bezoek aan Suriname zal brengen, wat de eerste keer zal zijn dat zo’n hoge IMF-functionaris het land bezoekt. Eind oktober wordt de volgende IMF technische missie in Suriname verwacht voor de vierde evaluatie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePositieve evaluaties voor Suriname tijdens IMF-programma besprekingen in Marokko