dinsdag 6 december 2022
32.6 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
0
(0)

Porknokkers blijven probleem Rosebel

lees ook ...

President Santokhi kondigt strengere controle op benzine aan...

President Chandrikapersad Santokhi heeft strengere controles op benzine aangekondigd. Dit zei Santokhi tijdens de regeringspersconferentie op 28 november. De goudsector zal nu benzine moeten kopen teg...

Rosebel Gold Mines ondervindt nog steeds last van illegale goudzoekers. De multinational  heeft Makanboa gebieden aangewezen om goud te delven. Makanboa vertegenwoordigt de gouddelvers van Nw. Koffiekamp. De organisatie kan niet alle porknokkers accommoderen op deze terreinen. De porknokker of ukeman kiest voor zelfstandig werken.

De verdiensten van  een porknokker kunnen variëren van 3 gram tot 1kg per dag. Het kan ook niets zijn. Een gram goud heeft een waarde van SRD.860,-. De goudkoorts heeft de omgeving in zijn greep, en men gaat vaak onzorgvuldig om met de veiligheid. Zo is een illegale goudzoeker het afgelopen weekend verdronken in een mijn van Rosebel. De werkers begeven zich ook in mijngebieden van RGM.

Connery Plein, voorzitter van de goudzoekersorganisatie Makamboa, heeft geen pasklaar antwoord op de vraag hoe het porknokkersprobleem in de mijngebieden van Rosebel Gold Mines (RGM) kan worden aangepakt. Volgens Plein komen porknokkers van overal. Het aantal kan binnen korte tijd verdubbelen. Goudkoorts is wereldwijd hetzelfde. Zelfs als de porknokkers een gebied aangewezen krijgen, zal de situatie niet veranderen. Ook voor Rosebel is dit geen onbekend beeld volgens Plein. Men knipt de prikkeldraadversperring door om zo de gebieden te betreden.

Een medewerker van Rosebel  zegt dat het een kat en muis spel blijft tussen porknokkers, politie en security guards. De burgervader van Brokopondo Ludwig Mendelzoon, doet een beroep op de porknokkers om niet onnodig hun leven op het spel te zetten. Rosebel roept hij ook op om trainingen te verzorgen, zodat men andere bronnen van inkomsten kan creëren.

Rosebel werd onlangs bezocht door een regeringsdelegatie onder leiding van Vice-President Ronny Brunswijk. Dit werd ook aan de delegatie voorgehouden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePorknokkers blijven probleem Rosebel