dinsdag 6 december 2022
26.1 C
Paramaribo
5.1 C
Amsterdam
5
(1)

Pompprijzen unleaded in Suriname weer omhoog; dieselprijs ongewijzigd

lees ook ...

Productie van koffiebonen in Suriname wordt verhoogd

 Coffee Mama van Daphne Breuker heeft het initiatief genomen om een proefstation te starten in Brokopondo voor het telen van Arabica koffiebonen. Het plan is te starten met tien landbouwers uit het ge...

De aanpassing van de brandstofprijzen is volgens de regering niet te omzeilen. Daarom heeft zij woensdag in de ministerraad besloten om de prijzen voor ongelode brandstof vanaf donderdag 00.00 uur te verhogen met SRD 1,95. Automobilisten zullen nu SRD 17,90 per liter unleaded betalen. De prijzen voor diesel blijven op SRD 17,95. 

Volgens de regering rest haar geen andere keus dan te gaan naar marktconforme prijzen voor brandstof. Om dit beleid vanuit alle relevante stakeholders te ontwikkelen, heeft de regering een maand uitgetrokken. De regering komt momenteel maandelijks in met SRD 36 miljoen, om de prijs aan de pomp te houden waar het is op dit moment. Dat is niet houdbaar, zegt ze. Vooral als wij meenemen dat bij deze prijzen het verbruik zelfs is gaan stijgen. Dit, terwijl in de regio de prijzen wel meebewegen met de wereldmarktprijs.

Het verbruik is op dit moment gestegen tot respectievelijk 29 miljoen liter diesel en 18 miljoen liter unleaded per maand. Een logische conclusie hierbij is dat de huidige prijsstructuur smokkel in de hand werkt. Alhoewel deze regering voorstander is van marktconforme prijzen zal zij de bevolking nimmer overlaten aan de grillen van eventuele maatschappijen. Op basis hiervan zullen binnen een maand diverse mechanismen in place komen om dit proces te overzien.

Het gaat om het volgende;
• Beleid afstemmen met oliemaatschappijen
• Afstemming met de pomphouders
• Upgrading van human capital bij het ministerie van EZ
• Voorlichting naar de samenleving vanuit EZ
• Overlegstructuur met oliemaatschappijen.

De productie en handelssector worden het meest voortgestuwd door diesel. “Wij benadrukken ten overvloede dat de prijs van diesel ongewijzigd blijft. Dit brengt met zich mee dat er geen wijzigingen te verwachten zijn van de prijzen van goederen en diensten.” Er zal vanuit het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ)  strenge controle zijn op prijsopdrijving. Op consumenten wordt het beroep gedaan om bij constatering van prijsopdrijving gelijk melding te maken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePompprijzen unleaded in Suriname weer omhoog; dieselprijs ongewijzigd