maandag 5 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
12.7 C
Amsterdam
5
(3)

Politiemensen van 1986 die dienden tijdens de Binnenlandse oorlog

lees ook ...

Nurmohamed legt nadruk op innovatie en veerkracht bij Caribb...

Het Caribbean Urban Forum 2023 (CUF 2023) vond dit jaar plaats in Suriname, in de Royal Ballroom van Hotel Torarica. Het hoofdthema van CUF 2023 was "Verbetering van veerkracht en duurzaamheid door in...

Het Korps Politie Suriname(KPS) heeft deze maand een bijzondere lichting medewerkers mogen feliciteren die op 1 maart 2021 35 jaar in dienst waren van het KPS. Dat is op zichzelf al heel wat, maar het bijzonder hieraan is, dat deze mensen in dienst kwamen in het jaar dat het junglecommando actief zou worden; het jaar 1986. De lichting bestond uit 116 man. Hiervan zijn er zeven tot hoger leven opgeroepen en elf gepensioneerd. Er zijn velen uit deze lichting die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor het KPS, maar degenen die vrij onverwachts een rol hebben moeten spelen in de binnenlandse oorlog, worden hier genoemd.

Gememoreerd wordt KENNITH HOEVER die tijdens de binnenlandse oorlog in 1987 bij het uitoefenen van zijn beroep getroffen werd door kogels en hierdoor kwam te overlijden.

In deze periode werden ook de twintig eerst geslaagden uit deze lichting gemilitariseerd, waarbij drie van hun naar Moengo afreisden om de militairen daar te ondersteunen. G.Arupa en R. Rusland moesten in opdracht van Inspecteur van Leuvenum(wijlen) een wapendepot in beslag nemen te Post Utrecht. Tijdens deze operatie werden zij onplezierig verrast en gegijzeld. Arupa werd gestuurd om contact te leggen met de inspecteur, zodat die de onderhandelingen kon starten. Rusland bleef in gijzeling. De inspecteur weigerde naar het gebied te gaan, waarna Arupa terugkeerde en zelf met de onderhandelingen begon. Hierdoor kon hij samen met Rusland terugkeren.

De Inspecteur van Politie 2e klasse Ll.Tolud werd tijdens een bezoek van de minister van Regionale Ontwikkeling te Kwakoegron in zijn been geschoten toen hij optrad tegen ontevreden bewoners van het gebied. Door tussenkomst van mevrouw Mathoera die deel uitmaakte van de leiding van het KPS en meneer Homoet, werd hij per helikopter afgevoerd naar het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo. In de jaren negentig werden de Inspecteurs Tolud, Wip en Alfaisi die onder leiding waren van de nu wijlen Inspecteur Goodings, in het district Marowijne gegijzeld door het Jungle Commando en naar Frans – Guyana overgebracht.

Ondanks de vele obstakels en moeilijkheden hebben R. Sabajo, B. Chirill, R. Bakboord, R. Rusland, J. Foort , de Inspecteurs Tolud, Wip en S. Tsie Chung Sjoe hun werkzaamheden met de militairen in Moengo voortgezet tot 1992. Dat was voor hun de moeilijke en zware periode waarbij hun leven op het spel stond en die zij nooit meer mee willen maken.

Hierboven zijn enkel de politiemensen uitgelicht die (onverwachts) een rol hebben moeten spelen in de binnenlandse oorlog. De politiemensen op de foto zijn niet noodzakelijkerwijs de mannen hierboven genoemd, maar hebben wel in de frontlinie gewerkt tijdens deze oorlog. Er is nog veel prachtigs te vertellen over vele dappere politie ambtenaren uit de lichting van 1986 die hier niet aan de orde zijn gekomen, maar waarover al de informatie wel op de politiewebsite te vinden is.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePolitiemensen van 1986 die dienden tijdens de Binnenlandse oorlog