zondag 27 november 2022
25 C
Paramaribo
6.9 C
Amsterdam
5
(2)

Politieke partijen keuren mishandeling dWT-journalist af

lees ook ...

Wageningen wordt toerismerijp gemaakt

Er valt veel uit het koloniale verleden te bezichtigen in Wageningen in het district Nickerie. Dit kan vooral het toerisme ten goede komen en daarmee ook de ontwikkeling van het ressort. Een werkgroep...

Verschillende politieke partijen hebben de mishandeling van de journalist van de Ware Tijd, Jason Pinas, door veiligheidsmannen van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk afgekeurd. Intussen zijn de VHP van president Chandrikapersad Santokhi, de partij Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), de NDP, NPS, PRO en DA’91 met verklaringen over dit optreden uitgekomen.

De BEP is de eerste politieke partij die met een verklaring is uitgekomen over dit incident. “Met elke aanval op de vrije pers wordt direct dan wel indirect ook de democratische rechtstaat in het hart geraakt. Als natie kunnen wij het ons niet permitteren om te midden van de talrijke problemen waarmee het land al kampt, ook nog deze onnodige schade en schande op te lopen voor het aangezicht van de wereld. Daarom is het belangrijk om in deze ferme standpunten in te nemen,” schrijven zij.

De mediacommissie van de VHP heeft met afschuw en verbijstering kennis genomen van de mishandeling. De VHP mediacommissie keurt de wijze van optreden van de beveiligers ten zeerste af en vraagt naar een grondig en onafhankelijk onderzoek en wacht het resultaat af. Verder geven zij aan ernstig bezorgd te zijn over de beknotting van de persvrijheid en mishandeling van de journalist.

“Het is van belang dat het Openbaar Ministerie (OM) volstrekt onafhankelijk onderzoek doet naar de rechtmatigheid van het optreden van de veiligheidsdienst. De vicepresident wordt opgeroepen zijn excuses aan te bieden in verband met dit incident. De NPS volgt de kwestie op de voet,” schrijft de NPS in een verklaring.

De NDP veroordeelt deze ontwikkeling en doet een dringende beroep op de president en het OM, om deze zaak correct en zonder aanzien des persoon, te onderzoeken en af te handelen. We nemen een zorgelijke trend waar dat burgers en journalisten, stelselmatig in hun vrijheid worden beperkt. De NDP doet een dringend beroep op de justitiële autoriteiten om deze zaak tot de bodem uit te zoeken. Zij vragen de president om deze zaak in regeringsverband serieus af te handelen, omdat door dit incident de natie nationaal en internationaal te schande is gezet.

“Jason Pinas heeft een reputatie opgebouwd van een kritische journalist, die onomwonden vragen stelt aan zij die verantwoording aan het volk verplicht zijn af te leggen. De gepleegde handelingen zijn niet alleen te typeren als immoreel en onwettig tegenover de persoon maar ook een gruwelijke schending van de vrije meningsuiting,” meldt DA’91.

De Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) eist geen verontschuldigingen, maar roept op tot het onmiddellijk aftreden van de vp en tot het respecteren en garanderen van de vrije pers.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePolitieke partijen keuren mishandeling dWT-journalist af