Bronnen, die anoniem wensen te blijven hebben te kennen gegeven dat de directie van Telesur op de vinger is getikt door de politiek, ten aanzien van de boycot van vice-president Brunswijk. Televisiezender ATV is een staatstelecombedrijf. Als onderdeel van een staatsbedrijf mag ATV niet meewerken aan de boycot van een regeringsfunctionaris. Carla Boëtius hoofd van ATV en voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), heeft dit, desgevraagd bevestigd.
De politieke inmenging kwam nadat in de nieuwsuitzending van donderdag geen verslag is gedaan over excuses van de vicepresident voor mishandeling van journalist Jason Pinas eerder deze week bij het parlementsgebouw.
Andere staatsmedia STVS en Radio SRS deden wel verslag van het optreden van de vp in hun nieuwsuitzendingen. Particuliere media hebben zich tot nu toe gehouden aan het actieparool van hun journalisten.
“ATV zal informatie over de vicepresident brengen gedurende de boycotperiode. Er wordt druk uitgeoefend op de leiding van Telesur”, aldus Boëtius. Ze benadrukt wel dat de leiding van ATV volledig achter de boycot staat. “Feit is echter dat de regering de vertegenwoordiger van de enige aandeelhouder van Telesur/ATV is en als zodanig druk kan uitoefenen op de directie”, vervolgt het hoofd. Andere woordvoerders zijn aangewezen voor de boycotactie, om Boëtius te beschermen.
STVS-directeur Raoul Abisoina ziet geen enkele reden “om items van de VP niet te brengen”. Bij hem was er geen politieke druk nodig. “De vp, noch de president heeft mij hierover gebeld. Wie de STVS volgt zal zien dat we nooit aan nieuwsverduistering doen. Wij functioneren niet onder politieke druk. Wij gaan niet meedoen omdat de STVS op dit moment geen rede ziet om aan zo een actie te participeren. Indien STVS’ers vinden dat ze willen meedoen moeten ze dat aangeven. Het moet niet ten kosten gaan van de informatievoorziening naar de samenleving. De STVS is een staatsbedrijf.”
De STVS-topman vindt, dat journalisten na de mishandeling van Pinas eerst het resultaat van het onderzoek hadden moeten afwachten, en daarna het actiemodel van boycot afkondigen. “Binnen de journalistiek werken we met feiten. Als de feiten nog niet duidelijk zijn, waarom wordt niet daarop gewacht. Aan de andere kant zeg ik dat ik niet kan bepalen voor de journalisten. Ze zijn vrij.”
“Ik zit al langer dan een jaar hier en nog nooit ben ik gebeld door wie dan ook van de politieke top. Deze case van de heer Jason Pinas is ook breedvoerig hier bij de STVS gebracht”, volgens de directeur. Hij zegt het geweldsincident niet goed te praten. “Het kon anders. Belangrijk is dat we kijken hoe we met zijn allen dit in de toekomst kunnen voorkomen.”
SRS-directeur Earnie Eenig zegt dat het radiostation solidair is met de boycotactie. De positie als staatsmedium beperkt het station om openlijk de actie te ondersteunen. Al het nieuws rondom de mishandeling van Pinas wordt wel naar de samenleving gebracht. Eenig heeft geen instructies vanuit de overheid ontvangen, over wat de SRS wel of niet mag doen rondom de kwestie. Er is uitgebreid verslag gedaan van het stille protest dat journalisten donderdag hebben gehouden bij De Nationale Assemblee.