woensdag 31 mei 2023
31.8 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
0
(0)

Politiebond voert gesprekken met clusterministers

lees ook ...

Diana Pokie definitief naar de NPS

Afgelopen donderdag heeft Diana Pokie per deurwaardersexploot het lidmaatschap van haar oude politieke partij opgezegd. Een brief is gestuurd naar de ABOP. Pokie kent nog steeds niet de rede van haar ...

Volgens Sergio Gentle, de penningmeester van de Surinaamse Politiebond(SPB) is minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie verantwoordelijk voor het overlijden van sommige politieambtenaren. Hij vindt dat de bewindsman een arrogante houding heeft, en niet reageert op brieven.

“Het heeft de minister drie weken gekost om stukken te tekenen. Als Politiebond moesten wij inkomen om chemotherapie voor leden te betalen. Minister Amoksi had wel tijd voor andere dingen,” zegt de penningmeester. De bond voert nu gesprekken met een cluster van ministers om zaken in te halen. Indien  er geen oplossing komt zal in het uiterste geval de beveiliging van de ministers en de president die door politieambtenaren wordt gedaan, stop worden gezet.

Hij stelt dat als  de regering toch besluit om naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te gaan,  hij verwacht  dat de leden terug worden gebracht naar het niveau van 2019 met een koers van 1 op SRD 7 voor de US-dollar. Verder zegt hij dat de koers van twee jaar terug ten opzichte van de huidige koers een stijging van 300 procent vertoont. “Wil je naar het IMF gaan zeggen wij geen probleem. Daartegenover staat  een salarisverhoging van 600 procent.” Gentle eist hierna elk jaar een salarisonderhandeling en het dollariseren van de lonen van politieambtenaren.

Ook zegt de penningmeester dat er leden zijn die langer dan zes jaar op hun resolutie wachten en ook op hun waarnemingstoelage. “Mensen lopen rond met twee en drie sterren, maar ontvangen het geld van een onderinspecteur. Resoluties zijn nergens te vinden”, aldus Gentle.

De medische dekking van het Staatsziekenfonds (SZF) is ook voor de Politiebond een zorgpunt. Gentle zegt dat ze twintig jaar zijn benadeeld door het fonds. “Wij willen een andere verzekering. Waarom moeten wij strijd leveren voor een verworven recht, terwijl deze strijd jaren geleden reeds gestreden is.” De penningmeester ergert zich eraan dat  politieambtenaren procentueel moeten afdragen aan het SZF. Er wordt ingehouden op het loon en op het tarief van de overuren. De inhoudingen bedragen tussen de SRD 1600 en SRD 2500. “We krijgen bitter weinig van het SZF terug,” vind Gentle. “Wij willen het SZF niet meer, maar een betere verzekering,” zegt Gentle. De penningmeester informeert verder dat collega’s die COVID-besmet zijn geraakt SRD. 500,- per dag moeten bijbetalen voor het liggen op een kamer.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePolitiebond voert gesprekken met clusterministers