dinsdag 7 februari 2023
23.8 C
Paramaribo
3.2 C
Amsterdam
4
(1)

Poetin eist betaling van gasleveringen in roebels

lees ook ...

Government is unable to pay its $70 million debt

According to Stanley Raghoebarsing, Minister of Finance and Planning, before the meeting of the Council of Ministers, the state cannot pay the oil corporations the US$70 million (RvM). The minister sa...

Gazprom, is een staatsbedrijf in Rusland, en grootste aardgasbedrijf in de wereld. Rusland heeft gesteld, dat de leveringen aan Europa, en de rest van de buitenwereld, voortaan in roebels betaald moeten worden in plaats dollar en euro. De leveringen gaan gewoon door. Het leek even erop dat de gaskraan dicht gedraaid zou worden door een decreet voor ‘onvriendelijke naties’.

De Kremlin laat weten, dat de gasleveringen van de komende weken pas in de tweede helft van deze maand moeten worden betaald.

Via een omweg kunnen alle EU-landen, alsook het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië, de dollars of euro’s storten. Deze worden omgezet in roebels, om vervolgens gestort te worden op de juiste rekening waar het gas betaald moet worden. De omweg is contractueel vastgelegd.

Volgens Gazprom zijn er op dit moment minder leveringen aan Europa via de Oekraïense pijpleidingen op de planning, omdat Europa ook minder gas heeft ingekocht. Door de Nord Stream 1-pijpleiding naar Duitsland levert men vandaag gewoon gas.

Gastoevoer naar Duitsland via de Yamal-pijp is wel stopgezet, maar niet omdat Rusland de gaskraan heeft dichtgedraaid.  Het land heeft een keus gemaakt om goedkoper gas te kopen, dat al in Duitsland was opgeslagen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePoetin eist betaling van gasleveringen in roebels