zaterdag 2 maart 2024
31 C
Paramaribo
11 C
Amsterdam
0
(0)

Poese begraaft in woonwijk Winti Wai tot verontwaardiging van bewoners

lees ook ...

NiNsee-voorzitter en VIDS in Suriname voor gesprek over slav...

Een delegatie van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) bevindt zich momenteel in Suriname om de samenwerking met VIDS te versterken. NiNsee, een kennis- en onderzoe...

Poese is nu druk bezig te begraven op het terrein waar het uitvaartcentrum is gevestigd aan de Draibatrastraat te Wintiwai. Bewoners zijn bezorgd en niet te spreken hierover, omdat de buurt bij zware regen onderloopt,en zochten contact met Suriname Herald. De minister van Openbare Werken bevestigd de aanwezigheid van graven op het terrein. Burgervader Javinde van Zuid-Oost wil zaken onderzoeken.

“Dit moet onmiddellijk gestopt worden. Het is een lastige situatie voor ons. Wij weten dat ze vergunning hebben gehad voor een mortuarium en een aula, maar niet voor een begraafplaats” aldus bewoners. Zij achten overheidsinstanties medeplichtig voor de handelingen van de ondernemer. Men begrijpt niet waarom Poese een vergunning heeft gekregen.“Wintiwai is een drukke, bewoonde en kinderrijke buurt”, zegt men.

Het is duidelijk, dat er meerdere lichamen zijn begraven op het terrein. Er staan naamborden achter het terrein, die vermoedelijk begraven lichamen aantonen.

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) zegt dat zijn ministerie het uitvaartbedrijf Poese geen vergunning heeft verstrekt voor de opzet van een begraafplaats. De bewindsman bevestigt wel dat er lijken begraven zijn op die locatie, maar dat het eigenlijk geen overlast veroorzaakt.

“Ik ben er zelf geweest en heb gezien dat er al lijken begraven zijn. Hoewel het geen overlast veroorzaakt voor de buurt, willen mensen om geestelijke redenen liever niet dat er een begraafplaats in hun directe omgeving wordt opgezet,” zegt hij. De bewindsman vindt dat er geen vergunningen mogen worden verstrekt om een begraafplaats op te zetten in een woonwijk.

De vergunning voor een begraafplaats wordt uitgegeven door de districtscommissaris (dc). Deze twee zaken staan dus los van elkaar staan.  Poese was illegaal begonnen  met de bouw en kreeg later toch toestemming van OW voor de bouw van een aula, en niet voor andere zaken.

De burgervader van Paramaribo-Zuidwest, Fulgence Javinde, heeft desgevraagd meegedeeld aan Suriname Herald, dat het uitvaartbedrijf geen vergunning heeft voor een begraafplaats. “Er is geen toestemming verleend voor het begraven van personen,” aldus de burgervader, die garandeert dat dit verder onderzocht zal worden.

Jerry Poese, van het uitvaartbedrijf, zegt wel te beschikken over een vergunning vanaf 2019, waarin staat dat hij toestemming heeft voor een aula, mortuarium en begraafplaats. De bouwwerkzaamheden aan het pand waren gestopt door het ministerie van OW, omdat het uitvaartbedrijf zich niet had gehouden aan de verstrekte bouwvergunning.

Bron foto:Uitvaart Mij Poese

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePoese begraaft in woonwijk Winti Wai tot verontwaardiging van bewoners