zondag 2 april 2023
22.8 C
Paramaribo
6.9 C
Amsterdam
0
(0)

Pleidooi erkenning Surinaamse talen

lees ook ...

President Santokhi: “De strategie van de regering zal heel a...

President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee op 30 maart aangegeven, dat de strategie van de regering heel anders zal zijn. Dit zei hij naar aanl...

Onlangs is de 105de geboortedag herdacht van de schrijver  Henri Frans de Ziel. Hij schreef  het eerste couplet van het Surinaams Volkslied, Opo kondré man un opo. De Stichting Henri Frans de Ziel vraagt om een Taalwet en een wet op de Taalraad van  Suriname. Dit verzoek is gedaan aan President C. Santhoki.

Hiermee wil men wettelijke erkenning voor de Surinaamse  talen zoals Sranantongo, Sarnami, alsook de marron- en inheemse talen. Het is niet de eerste keer dat deze Stichting dit verzoek heeft gedaan. Volgens de Stichtingsvoorzitter dhr. Johan Roozer wil de organisatie zo snel mogelijk komen tot een wettelijk kader, om verder te kunnen gaan met het werk. De Surinaamse talen moeten worden beschermd. Zo heeft de Stichting een Taleninstituut opgericht. Het uiteindelijk doel is om te komen tot een Surinaamse Taal associatie, zodat de belangen van de taaleigenaren beter kunnen worden behartigd. De Stichting heeft brieven verstuurd en kijkt uit naar reacties om tot resultaat te komen.

De commissie geïnstalleerd door de voormalige Minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft de conceptwetten al sinds 2014 aangeboden aan de regering. Vervolgens werden ze doorgestuurd naar de Staatsraad. Deze had vragen over de door de stichting bepleitte taaldemocratie. De Surinaamse talen zouden hierdoor wettelijk worden erkend, maar de Staatsraad meende dat dit voor praktische problemen zou zorgen. Het is na die fase tot nu toe stil gebleven zegt Roozer.

Siegmien Staphorst, voorzitter van de Sociaal-Culturele Vereniging Naks, is blij met het voorstel voor de wettelijke erkenning van Surinaamse talen. Volgens Staphorst moet de regering alles doen om onze taal te verheffen, omdat taal een belangrijk deel is van het Surinaams Cultureel erfgoed.

Ze  pleit ervoor dat in het onderwijs meerdere talen worden geaccepteerd door de overheid, om te komen tot betere prestaties. Ze stelt dat Sranantongo door sommige mensen nog als minderwaardig wordt gezien. De Naks-voorzitter pleit ook voor herziening van het Staatsbesluit dat de spelling van Sranantongo regelt zodat iedereen dezelfde spelling gebruikt.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePleidooi erkenning Surinaamse talen