dinsdag 3 oktober 2023
27.2 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
0
(0)

Platform Rijstsector zorgt voor rust en groeimogelijkheden binnen sector

lees ook ...

Softopening Scholencampus Moengotapu

Op 27 september jongstleden vond de soft opening plaats van de scholencampus te Moengotapoe in Marowijne, waar President Santokhi bij aanwezig was. "Het is mijn passie en prioriteit om ervoor te z...

Het Platform Rijstsector, opgericht door president Chandrikapersad Santokhi in april 2022, heeft volgens voorzitter Soedeshchand Jairam gezorgd voor een zekere mate van rust binnen de rijstsector. De sector stond bekend om geschillen tussen boeren en opkopers, tekorten aan belangrijke inputs en klachten over gebrekkige infrastructuur.

Door gestructureerd overleg tussen vertegenwoordigers van alle belangrijke groepen binnen het platform, is er de afgelopen twee seizoenen een voorzichtige mate van rust ontstaan. Dit vormt volgens de voorzitter de basis voor verdere groei na de evaluatie.

Het Platform Rijstsector is opgericht om belanghebbenden in de sector samen te brengen en op een gestructureerde manier problemen en uitdagingen aan te pakken. Het platform dient ook als voorloper van het Productschap Rijst, waarvan de wet reeds is goedgekeurd in het parlement.

Hoewel het platform oorspronkelijk was opgericht voor een periode van één jaar, heeft het staatshoofd onlangs besloten om deze periode met twee jaar te verlengen. Volgens voorzitter Jairam is in het eerste jaar al 25% van de gestelde doelen behaald.

De eerste zes maanden werden besteed aan dataverzameling en het opzetten van subcommissies binnen het platform, die elk specifieke taken hebben. Het volledige platform komt maandelijks bijeen. De voorzitter noemt prijsvorming, infrastructuuraanpak en het leggen van de basis voor verhoogde zaaizaadproductie als directe resultaten die in het eerste jaar zijn bereikt.

Voorzitter Jairam benadrukt dat het platform niet verantwoordelijk is voor de uitvoering, maar optreedt als adviseur, bemiddelaar en trekker van projecten die invloed hebben op de rijstsector. Men verwacht dat het Platform Rijstsector in het tweede jaar slagvaardiger kan opereren om 65% van de gestelde doelen te bereiken, met als uiteindelijk resultaat de oprichting van het Productschap Rijst.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePlatform Rijstsector zorgt voor rust en groeimogelijkheden binnen sector