donderdag 30 mei 2024
31 C
Paramaribo
15.9 C
Amsterdam
0
(0)

Platform rijstsector werkt aan staatsbesluit voor Productschap Rijst

lees ook ...

Santokhi bij onafhankelijkheidsviering Guyana: “Brugge...

De onafhankelijkheid van Guyana is niet alleen een mijlpaal voor het land zelf, maar wordt ook breed gewaardeerd in de regio. President Chandrikapersad Santokhi heeft op maandag 27 mei, samen met enke...

Het platform voor de rijstsector werkt hard om zijn doelen te bereiken. Volgens voorzitter Soedeshchand Jairam komt het platform, dat uit 29 leden bestaat, maandelijks bijeen. Het dagelijks bestuur heeft wekelijks overleg met organisaties en instituten over kwesties die de sector aangaan. Het platform werkt momenteel aan de afronding van het staatsbesluit voor het Productschap Rijst. 

Op 14 april heeft het platform voor de rijstsector opnieuw over dit staatsbesluit gesproken. Onderwerpen die aan bod kwamen, waren onder meer de omvang van het bestuur van dit productschap, de manier waarop de verschillende belanghebbenden worden voorgedragen, taken en verantwoordelijkheden, en de financiële voorstellen vanuit het platform, die vervolgens met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij zullen worden besproken.

Volgens Jairam is een ander belangrijk punt bij de oprichting van het productschap voor rijst de voordracht vanuit de verschillende subsectoren, omdat de vertegenwoordigers uit deze subsectoren aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen volgens deze wet. Ondanks de zaken die nog moeten worden afgerond, heeft het platform goede hoop dat het Productschap Rijst binnen enkele maanden een feit zal zijn.

Het platform heeft tijdens deze vergadering ook informatie ontvangen over de voortgang van het programma voor duurzame landbouwproductiviteit, waarbij onder andere door het uitvoeren van grote onderhoudswerkzaamheden en de bouw van een aantal kunstwerken vooral het waterbeheer in de rijstsector weer op peil wordt gebracht.

Volgens Jairam loopt dit project ondanks de zware administratieve eisen die door de donor, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), worden gesteld, toch op schema en zullen werkzaamheden zoals de rehabilitatie van waterschappen nog dit jaar van start gaan.

Het platform voor de rijstsector is tijdens de vergadering ook geïnformeerd over de voortgang van de verstrekking van kredieten aan landbouwers vanuit het Nationaal Ontwikkelingsfonds. Het platform concludeert dat er meer informatie moet worden verstrekt aan de landbouwers voor wie dit fonds is bestemd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePlatform rijstsector werkt aan staatsbesluit voor Productschap Rijst