maandag 4 maart 2024
23 C
Paramaribo
6.8 C
Amsterdam
0
(0)

Planters cassave en podosiri hebben financiële ondersteuning nodig

lees ook ...

Pearl Playfair leidt gesprekken over mentale gezondheid in N...

In de districtszaal van Nickerie is de langverwachte stakeholdersbijeenkomst plaats, getiteld "Assessment Mentale Gezondheid en Psychosociale Zorg (MHPSS)" gehouden. De bijeenkomst bood een platform v...

Agrarische planters van het binnenland en medewerkers van het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) hebben een cassave en podosiri veldonderzoek gedaan. De bedoeling van dit onderzoek is om een beter beeld te krijgen van wat de kosten, de knelpunten en uitdagingen zijn voor ondernemers die cassave en podosiri verwerken. Dit moet een bijdrage leveren in het schrijven van een businessplan.

Er is tijdens dit veldonderzoek een bezoek gebracht aan twee ondernemers die hun ervaring hebben gedeeld met de planters. Zij hebben onder andere gesproken over het productieproces, welke kosten hiermee gepaard, wat de knelpunten en uitdagingen zijn.

Renee Galimo, een van de ondernemers die al langer dan 25 jaar cassave plant, oogst en verder verwerkt tot cassavemeel, cassavebrood en kwak vindt dat er wel potentie is maar de medewerking vanuit organisaties die lening verstrekken aan landbouwers ontbreekt. Ondanks hij meerdere keren heeft geprobeerd om in aanmerking te komen voor een lening, is dat hem niet gelukt.

Verder is hij afhankelijk van seizoenen. In de regentijd is het voor hem een uitdaging om op zijn aanplant te komen, omdat de weg heel erg slecht is. Hij heeft hiervoor geen geschikt vervoer waarmee hij de aanplant kan bereiken. De opslag voor de oogst en na het verwerken is eveneens een uitdaging voor hem.

Marius Sentie, die podosiri verwerkt, vindt net als Galimo van dat de ondersteuning vanuit de overheid ontbreekt. Een van de knelpunten tevens uitdaging is dat podosiri niet het heel jaar door geoogst kan worden, maar seizoengebonden is. De prijs varieert per seizoen.

Sentie die sinds zijn jonge jaren bezig is met de verwerking van podosiri, heeft financiële ondersteuning nodig om podosiri op grote schaal te kunnen produceren. Beide ondernemers zijn van mening dat zij materiële zowel financiële ‘push’ nodig hebben zodat zij kunnen uitbreiden. Als de ondersteuning er is, kunnen zij op grote schaal produceren en daardoor meer werkgelegenheid creëren voor omliggende bewoners.

Achmad Vreden, een van de trainers, begeleidde de groep in dit veldonderzoek. De training wordt verzorgd door de van Hall Larenstein University of Applied Sciences en de middelen zijn door Netherlands Universities Foundation for International Cooperation (Nuffic) vrijgemaakt.

De training over het leren schrijven van een businessplan is op 15 februari van start gegaan. Dit veldonderzoek is de tweede fase van de training die een jaar gaat duren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePlanters cassave en podosiri hebben financiële ondersteuning nodig