donderdag 30 maart 2023
31 C
Paramaribo
13.1 C
Amsterdam
0
(0)

Plan voor redding SLM

lees ook ...

Nieuwe stappen gezet in samenwerking Suriname en Frans-Guyan...

Op maandag 27 maart 2023 hebben Suriname en Frans-Guyana een vergadering gehouden om de samenwerking tussen de twee landen te versterken. De commissie van Buitenlandse Zaken, International Business en...

De leiding van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) heeft een doorstartplan geschreven om de maatschappij die een schuld van 100 miljoen US-dollar heeft en in crisis verkeert, weer gezond te krijgen. De leiding van de SLM is nu in handen van de Nederlander Paul de Haan uit de branche, die voor een korte periode is aangetrokken voor een grondige reorganisatie en doorstart van de vliegmaatschappij.

Er waren al geluiden om de SLM op te doeken en faillissement aan te vragen. Het staatshoofd zegt daaraan niet te hebben meegewerkt, maar vindt dat wij als land wel in staat moeten zijn maatregelen te treffen die offers vragen zodat het bedrijf weer gezond wordt. President Santokhi haalde ook aan dat de regering een maatschappij heeft overgenomen die een Boeing-toestel had aangeschaft waarvan geadviseerd was dit niet te doen. Aan de aanschaf die met staatsgarantie geschiedde zijn hoge kosten verbonden en een ingewikkeld contract.

Voor de uitvoering van het doorstartplan voert de regering gesprekken met de directie en de vakbond. Partijen wisselen van gedachten hoe het bedrijf te doen afslanken, mensen bereid te krijgen offers te brengen en het bedrijf te rationaliseren. Er zal ook een herschikking van de schuld moeten plaatsvinden. Bedrijfsactiviteiten, bedrijfsdiensten en gebouwen, lokaal en in het buitenland moeten worden afgestoten. Ook is het personeel gevraagd uit dienst te treden op basis van vrijwilligheid.

De regering vindt dat de vliegmaatschappij zich moet bezighouden met haar kerntaken en zaken die te maken hebben met andere bedrijfsactiviteiten, moet afstoten. Alles wat niet essentieel is en bijdraagt aan de hoge kosten bij de SLM moet weg. Ook de bijdrage van directeur De haan zal onder een vergrootglas worden gelegd. “Zijn contract zal jaarlijks worden geëvalueerd en mocht na een jaar blijken dat hij niet ‘performed’ dan mogen we hem bedanken”, gaf de president aan.

President Santokhi ziet de SLM graag weer de regionale markt veroveren. Daartoe worden er gesprekken gevoerd met andere maatschappijen zoals de KLM en Caribbean Airlines. Echter moet de maatschappij blijven vliegen, waardoor de directie ook op zoek moet naar vliegtuigen om deze activiteiten te kunnen continueren. De president geeft aan dat er ook een integraal plan is ontwikkeld om de Johan Adolf Pengel airport tot een centraal punt te maken voor grote maatschappijen, waarmee de SLM dan gaat samenwerken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePlan voor redding SLM