dinsdag 7 februari 2023
23.8 C
Paramaribo
3.2 C
Amsterdam
0
(0)

Plan om meer gebruik te maken van streekziekenhuis Marwina

lees ook ...

E-sigaretten verboden in Suriname

 Electronische sigaretten zijn verboden in Suriname. De illegale handel kan toch een manier vinden om ze binnen te halen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dit daarom bekendgemaakt in verband m...

De bouw van het Streekziekenhuis Marwina is gedeeltelijk gefinancierd door het Algemeen Ontwikkelingsfonds van Frankrijk. Het ziekenhuis wordt niet voldoende benut. De meesten kiezen nog ervoor om de rivier over te steken  naar Saint Laurent  voor behandeling. Er is een plan om dit te veranderen.

“De bedoeling is om het Streekziekenhuis Marwina en het ziekenhuis in Saint Laurent hechter te laten samenwerken. We streven ernaar om patiënten die in het Marwina-ziekenhuis behandeld worden ook de mogelijkheid te geven om bijvoorbeeld voor verdere behandeling – als dat nodig is – door te sturen naar het ziekenhuis in Saint Laurent.” zegt de ambassadeur van Frankrijk in Suriname Antoine Joly. Fransen, die in Frans-Guyana wonen moeten  de mogelijkheid hebben om behandeld te  kunnen worden in het Streekziekenhuis Marwina.

Antoine houdt een plan voor, dat het gebruik van dit ziekenhuis moet bevorderen.  “Een belangrijke voorwaarde daartoe is dat de ziektekostenverzekering die geldt in Frans-Guyana, ook behandelingen die in Suriname worden gedaan vergoedt” benadrukt Joly. Ook de artsen die verbonden worden aan het Streekziekenhuis moeten een uitwisseling met hun collega ’s in Frans-Guyana hebben. “Ik heb begrepen dat het moeilijk is om artsen te vinden die in het ziekenhuis in Marowijne willen werken. Maar misschien als ze de mogelijkheid hebben mee te doen aan een uitwisselingstraject, dat ze dat wel aantrekkelijk zullen vinden.”  vervolgt de  de ambassadeur.

Verder heeft Frankrijk ook plannen om een academisch ziekenhuis te bouwen in Cayenne. . “Maar een academisch ziekenhuis moet een samenwerking hebben met een ander ziekenhuis. Dat is een standaard in Europa en dus ook voor ons. Vandaar dat we dan een samenwerking willen aangaan met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo om zo aanvullend te zijn aan elkaar. Dat kan nu ook al, want in Frans-Guyana is radiotherapie niet mogelijk. Dat is in Suriname wel het geval.”

Joly hoopt dat de gezondheidszorg van de mensen aan beide kanten van de Marowijnerivier door deze samenwerking gestimuleerd zal worden naar een beter niveau. De ambassadeur gaat in september met pensioen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePlan om meer gebruik te maken van streekziekenhuis Marwina