Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Pilotproject voor transport aardvruchten uit het binnenland

Geplaatst

op

door

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling heeft een transportfaciliteit opgezet voor gron nyan (aardvruchten) boeren in het binnenland. De boeren hebben positief gereageerd op het pilotproject, dat op 16 september 2019 is gelanceerd. Het directoraat heeft in deze proeffase een 4 ton pick-up met bestuurder beschikbaar gesteld. Daarnaast zijn rayonleiders van DAOB in het gebied geïnstrueerd om deze reguliere transportfaciliteit te organiseren.

DAOB-directeur Leeroy Jack zegt dat voor een optimaal resultaat de rayonleiders voor de nodige afstemming zorgen met zowel individuele als georganiseerde boeren. De lokale landbouwers hebben wekelijks, steeds op de maan- en woensdagen de gelegenheid om hun oogst naar de stad te laten transporteren. Het gaat vooral om aardvruchten zoals napi, chinese tayer, pomtayer , gember, cassave en banaan. Er zijn al enkele succesvolle transporten uitgevoerd vanuit Brokopondo, met name Brownsweg en omgeving.

“Het proces moet nog wat worden bijgestuurd, maar dit model moet ervoor zorgen dat binnenlandse boeren op vaste dagen hun waar kunnen oogsten en naar de stad kunnen laten vervoeren. Dit proces moet de afzet een grote boost bezorgen,” aldus Jack.

Hij benadrukt dat afzet één van de grote uitdagingen vormt voor de ontwikkeling van de agrarische sector in het binnenland. De directeur voegt eraan toe dat het probleem echter niet expliciet bij de afzet ligt. Er is meer sprake van een logistiek probleem. “Afzet heeft te maken met de verkoop en zolang je verkoopt, is er afzet. Het is echter niet een eenvoudige klus om producten vanuit het binnenland te brengen naar de markt in Paramaribo,” aldus Jack.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Tommie Christaan in Surinaamse video clip van Damaru

Geplaatst

op

door
Lees verder

Suriname

Hoofd Luchtvaartdienst ontheven

Geplaatst

op

door

Het hoofd van de Luchtvaartdienst, Faizel Baarn, is met onmiddellijke ingang uit zijn functie ontheven. In het voorbije weekend is het besluit bekrachtigd tijdens een vergadering op het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C).

Zijn buitenfunctiestelling houdt direct verband met de verdwijning van het tweemotorig vliegtuig. Het toestel is op 12 oktober vanaf het vliegveld Zorg en Hoop opgestegen. Kort daarna is het radiocontact met de luchtverkeersleiders verbroken.

Als eindbestemming was Curaçao opgegeven. In het toestel zaten er vermoedelijk twee personen. Contact tussen Suriname en buitenlandse luchtverkeersdiensten heeft aan het licht gebracht, dat het vliegtuig niet in Curaçao is aangekomen. Formeel wordt dit toestel als “vermist” aangemerkt.

Lees verder

Meest gelezen

X