dinsdag 28 november 2023
27.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
0
(0)

Pilotproject ‘oornummeren van vee’ wordt geëvalueerd

lees ook ...

Franse dagen in Paramaribo: een week van culturele promotie ...

Na het succes van het vorige jaar hebben de Franse ambassade in Suriname en Guyana, de lokale afdeling van de Territoriale Collectiviteit van Guyana, de Alliance française Suriname en andere partners ...

Het pilotproject Dier Identificatie, Registratie en Traceerbaarheidssysteem (AIR&T-systeem) dat in december 2021 is uitgevoerd door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wordt nu door hen geëvalueerd. Dit project is een samenwerking met de VN Food and Agriculture Organisation (FAO). Het managementteam voor de uitvoering van dit project bestaat uit Reshma Ghogli BSc., Erica Tjon A San MSc. en Reinier Cicilson. 

Onderdirecteur Veeteeltkundig Onderzoek en Ontwikkeling, Gerald Tjon A San zegt dat er vanaf 2017 getracht wordt om een systeem op te zetten, waarbij er bedrijven geregistreerd en geïdentificeerd worden. De eigenaren van veehouderijen en de kweeklocaties worden geregistreerd en daarnaast wordt het vee (runderen en varkens) geïdentificeerd met een uniek oornummer. Vermeldenswaard is dat het oornummeren van de dieren kosteloos is voor de boeren.

Reshma Ghogli zegt: “Om de haal- en traceerbaarheid te testen is er allereerst een pre-pilotfase gehouden. Toen bleek dat de aanpak voldeed aan gewenste resultaten, werd de pilotfase uitgezet voor kleine en middelgrote bedrijven. Oornummers werden op de dieren aangebracht door de veeteeltvoorlichters in de ressorten, waarvoor zij een speciale training hebben gehad. De oornummers zijn via de FAO aangeschaft en zijn uniek. Het wordt slechts op 01 dier aangebracht en komt pas na 05 jaar weer vrij”.

Waarnemend directeur Veeteelt, drs. Anand Chotkan, zijn de voordelen van het nummeren van vee, onder andere voorkoming van diefstal, verkoop aan de slachthuizen en zoals aangegeven in de transportbeschikking, die nog moet worden goedgekeurd, zullen de ongenummerde dieren en dieren voorzien van oornummers die niet voorkomen in de database van het AIR&T-systeem van LVV en die worden getransporteerd, in beslag genomen worden.

Ook wordt de data van de dieren uit het slachthuis bijgehouden en verwerkt in dit systeem. Bij de bedrijfsvoering zijn er voordelen bij het selecteren en laten dekken van de dieren, doordat de vee-administratie optimaal is, kan inteelt geminimaliseerd worden en zal de kwaliteit van de veestapel verbeteren. Ook bij het monitoren van dierziekten, zijn er voordelen. Er kan bijvoorbeeld bij een uitbraak van een dierziekte, tijdig een melding gegeven worden als men besmet vee heeft aangekocht of verkocht.

Het ligt in de bedoeling dat met de verkregen data onder andere de kuddeprojectie beter gemaakt kan worden om inteelt te voorkomen, te doen aan genetische verbetering van de kudde en gelegenheid te geven van het volgen van ziektebeelden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePilotproject 'oornummeren van vee' wordt geëvalueerd