dinsdag 7 februari 2023
25.2 C
Paramaribo
3.1 C
Amsterdam
4.5
(2)

Pilot project tegen illegale ontbossing in Suriname

lees ook ...

Samenwerking Suriname en VS moet verder worden versterkt

De samenwerkingsverbanden tussen Suriname en de Verenigde Staten van Amerika (VS) moet op verschillende gebieden worden versterkt. Vooral op het gebied van de landbouw, technische bijstand, handel, ol...

Suriname start binnenkort met een project om illegale ontbossing tegen te gaan. Dit project wordt gedaan in samenwerking met met WWF-Guianas, Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) en Dienst ’s Landsbosbeheer, afd. Natuurbeheer (LBB/NB) van het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer. De bedoeling is dat het ‘Early Warning System’ (EWS) al voorspelt wanneer er ontbossing gaat plaatsvinden nog voordat er zelfs maar één boom is gekapt. Dit geavanceerd systeem voorspelt niet-geplande houtkap maanden van tevoren door de state-of-the-art radartechniek en zelflerende algoritmes die allerlei data analyseren. Suriname is één van de eerste landen waar het EWS wordt getest.

Directeur onderzoek en ontwikkeling van SBB Rene Somopawiro, Algemeen directeur Marchiano Garson van  het  ministerie van GBB en Directeur van WWF-Guianas David Singh, hebben vandaag hun handtekening gezet onder het werkplan van het EWS-pilotproject. Het EWS zal in drie gebieden getest worden, met name de houtkapconcessies bij het Nassaugebergte en het Centraal Suriname Natuurreservaat en het Brinckheuvel natuurreservaat. Dit pilotproject duurt zes maanden. Het EWS wordt behalve in Suriname alleen nog in Indonesië, Gabon, Guyana en Maleisië getest. Uit de eerste test in Indonesië bleken de voorspellingen een nauwkeurigheid van 80 procent te hebben.

Volgens de officiële cijfers heeft Suriname nog steeds een bosbedekking van circa 93 procent, en is daarmee het meest beboste land ter wereld. Maar sinds 2012 is de ontbossing flink toegenomen en hoewel het percentage nog steeds laag is vergeleken met veel andere landen zoals Brazilië, kan ontbossing een bedreiging vormen voor de unieke positie van Suriname. Er bestaan technische programma’s en modellen om ontbossing tegen te gaan. Maar die geven pas een waarschuwing als het kappen van bomen al is begonnen. Het EWS dat is ontwikkeld door het Wereld Natuur Fonds in Nederland, koppelt data van satellietbeelden en menselijke activiteit aan elkaar zodat er tijdig actie kan worden ondernomen in geval van illegale activiteiten.

Het EWS pilot programma in Suriname zal waarschijnlijk ook bijdragen aan de ontwikkeling van het Nationaal Bos Monitoring systeem in het kader van de  participatie van Suriname in REDD+. De proef zal lopen tot en met september 2021.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePilot project tegen illegale ontbossing in Suriname