donderdag 8 december 2022
30.2 C
Paramaribo
2.4 C
Amsterdam
3.6
(5)

Pijnlijke misstanden ministerie Volksgezondheid

lees ook ...

40ste herdenking 8-Decembermoorden krijgt extra aandacht

Het is donderdag, 8 december 2022, 40 jaar geleden dat 15 personen in het Fort Zeelandia zijn gemarteld en vermoord. Voor de herdenking dit jaar is er zowel nationaal als internationaal opvallend veel...

De minister heeft een taak op zich genomen om het volk te dienen. Dit dient hij te doen als belangrijkste team player. Een team player heeft een hechte samenwerking met zijn teamleden, in deze, alle (staf) medewerkers van het Ministerie van Volksgezondheid. Teamgeest heeft deze minister niet, want hij weet niet in een team te werken en  weet het financieel niet te organiseren om verplegend personeel en ziekenhuizen op tijd te betalen.

Dienstbaarheid heeft hij evenmin, want het SZF voert een beleid van besparingen. Medicijnen worden van de SZF- klapper weggehaald. Bezuinigingen worden ook doorgevoerd via Sociale Zaken waarbij Basis Zorg Kaarten geweigerd worden aan zelfs de meest behoeftigen en verarmde, of door Covid werkloze Surinamers. Het leidde tot talloze klachten en een vrouw die bijna beviel op het kantoor van de vicepresident (ze werd op een brancard naar de ambulance gebracht) omdat ze geen geld had om bij de kliniek van een vroedvrouw of in het hospitaal te bevallen. Neemt moedersterfte ook niet daarom toe?

Eerder openbaarde Sranan Peyri al het feit dat er ruim 25 verpleegkundigen opgeleid door Covab al bijna 3 jaar moeten afstuderen. Hoe komt het dat deze impasse niet wordt doorbroken? De leiding van Volksgezondheid zwijgt in alle talen.

De schulden aan Cuba worden maar niet betaald en als gevolg daarvan zijn er elf artsen tekort voor district en binnenland. Treurig voor deze Surinamers die medische basis hulp ontberen en de zeer toegewijde en kundige Cubaanse artsen moeten missen.

Uit welingelichte bronnen vernam mr. drs. Guillermo Samson, columnist van Radio Tamara  Amsterdam dat er plannen zouden zijn de directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) te vervangen. Samson reageerde heel emotioneel en assertief, hij vond dat de minister niet moest durven om aan die vrouw (de directrice) te komen, want ze doet haar werk goed.

Rechtszaken

Het lijkt erop dat minister Ramadhin twee rechtszaken won (een van activisten tegen hem en van de minister tegen columnist Samson, die hem een narcist noemde) zodat de mond van het volk gesnoerd wordt. Daden spreken, woorden zonder daden zijn waardeloos. Een minister zou zijn goede naam en eer pas afdoende verdedigen door zijn werk op een correcte wijze te doen en dat te tonen.

Blijkbaar heeft het de minister zo’n pijn gedaan dat hij narcist genoemd werd, dat hij Samson naar het gerecht “moest” slepen. Maar het volk heeft veel ergere pijnen, lichamelijk en emotioneel/ geestelijk. Mensen zien hun geliefden wegglijden uit het leven vanwege grove beleidsfouten. De pijn die zij nog vele jaren gaan voelen is niet te vergelijken met de gekrenkte trots van de minister als zijn zwakke punten door Guillermo Samson worden blootgelegd. Het volk lijdt en wordt vaak niet gehoord. Maar de dag dat het volk gaat oordelen komt er zeker aan.

Arrogant

Het volk verwacht dat de minister luistert wanneer hem gewezen wordt op misstanden en geen arrogante houding aanneemt. We verwachten geen perfectie van hem; fouten mag je maken, maar corrigeer ze snel. Deze goede verwachtingen zijn met Samsons veroordeling op pijnlijke wijze te niet gedaan.

Een prangende vraag in deze is: waarom heeft de minister zoveel tijd om te luisteren naar Radio Tamara en heeft hij zo weinig te doen, met al die problemen op Volksgezondheid, dat hij zijn tijd en geld neemt om Samson, die scherp zijn mening geeft, naar de rechter te slepen? Volgens mij kan de minister liever zijn eigen beleid, karakter en attitude evalueren en verbeteren!

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnPijnlijke misstanden ministerie Volksgezondheid