zaterdag 24 februari 2024
25 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
0
(0)

Petrocaribe-regeling wederom in energiestrategie Caricom

lees ook ...

Project Krin Birti gelanceerd in Saramacca voor schonere omg...

Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) heeft het project Krin Birti gelanceerd in het ressort Jarikaba, gelegen in het district Saramacca. Dit initiatief, uitgevoerd in samenwerking m...

Caricom-leiders hebben tijdens de 43ste Reguliere Caricom Staatshoofden vergadering in Paramaribo, gesproken over het hervatten van de Petrocaribe-regeling van Venezuela. Tijdens de afsluitingspersconferentie op dinsdag 05 juli 2022 werd door Premier Ralph Gonsalves van St. Vincent and the Grenadines aangegeven dat de Verenigde Staten van Amerika met dialoog zal worden benaderd over de sancties die Venezuela zijn opgelegd.  

“Zowel de Verenigde Staten van Amerika als Venezuela zijn onze vrienden. Dit is hoe verantwoordelijke volwassen leiders een problemen aanpakken”, aldus de regeringsleider. Hij ging tijdens de persconferentie in op vragen betreffende de regionale energiestrategie van de Caricom. Petrocaribe was een Venezolaans olieprogramma dat in 2005 werd opgestart en waarbij olie tegen gunstige voorwaarden geleverd werd aan 17 deelnemende landen. De sancties door de VS aan Venezuela opgelegd in de tijd van president Donald Trump maakte een einde aan de Petrocaribe-regeling.

Vanwege de oorlog in Europa heeft de VS besloten een speciale uitzondering te maken voor Europese landen. De sancties zorgden er gedeeltelijk voor dat Rusland meer geld uit energie haalt en de oorlog financiert. Daarnaast heeft de VS zelf ook Venezuela benaderd om na te gaan welke regelingen getroffen kunnen worden om extra energieproducten te krijgen. “Maar je kunt geen uitzonderingen bieden aan Europa, tegelijkertijd Venezuela benaderen voor een speciale regeling en ons laten lijden. Het is niet meer dan normaal dat we deze kwestie vierkant op tafel leggen”, benadrukt premier Gonsalves.

In de Caricom bestaat reeds een regionaal energiebeleid, dat zich richt op hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. De kwestie werd besprken tijdens de staatshoofden vergadering, vanwege de Russisch-Oekraïense oorlog die schaarste en prijsstijgingen met zich meebrengt. De stijgende olieprijs treft alle producten die met energie te maken hebben.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePetrocaribe-regeling wederom in energiestrategie Caricom