zaterdag 30 september 2023
26.1 C
Paramaribo
15 C
Amsterdam
0
(0)

Petitie gelijkwaardige en respectvolle behandeling Inheemsen, ingediend bij DNA

lees ook ...

Delegatie NH en BOSAQ bezoekt Boven-Suriname voor drinkwater...

Een delegatie van het directoraat Water, onder het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), samen met waterbedrijf BOSAQ, is afgereisd naar het Boven-Suriname gebied in het kader van de drinkwater...

Een groep petitionarissen heeft op 02 august 2023 bij De Nationale Assemblée (DNA) gevraagd om de Inheemsen gelijkwaardig en met respect te behandelen. Er werden vier eisen gesteld in de petitie die werd ontvangen door de voorzitter van de Assemblee, Marinus Bee MSc. LL.B.

‘Heden 02 augustus 2023 is het precies 03 maanden geleden dat Inheemsen in het Pikin Saron gebied door frustraties en wanhoop gedwongen waren zich te verzetten tegen de uitgiftes van hout en goud concessies door de regering en de beperking van hun bewegingsvrijheid in hun eigen gebied. Het verzet tegen deze vorm van onderdrukking heeft geresulteerd in de standrechtelijke executie van de inheemse broeders Dijksteel en Wolfjager’, luidt de eerste passage van de petitie.

De families van de slachtoffers en bezorgde burgers zijn van mening dat de twee doden zijn gevallen door het niet uitvoeren van het Kalina en Lokono vonnis. Ook voelt de groep zich niet beschermd door de regering. Verder hebben de petitionarissen geconstateerd dat er groeiende onlustgevoelens bij de Inheemsen zijn over de manier waarop de regering hen behandelt. Dit zou wederom kunnen leiden tot ongewenste escalatie.

Eén van de eisen is daarom dat het Kalina en Lokono vonnis nog in 2023 wordt uitgevoerd en dat de vijf heren die drie maanden geleden zijn ingesloten conform de regels van de mensenrechten worden behandeld.

Parlementsvoorzitter Bee zegt vanuit zijn verantwoordelijkheid te kijken wat het parlement aangaande de zaken die opgesomd zijn in de petitie kan doen. ‘Hoe moeilijk de situatie ook is, doe ik een beroep op u om als leiders het pad van dialoog niet te verlaten. Al voeren we oorlog, toch komen we uiteindelijk aan de onderhandelingstafel’, zegt voorzitter Bee. Hij informeert de groep dat uitvoering van het vonnis een aangelegenheid is van de regering.

De DNA die belast is met het maken van wetgeving, had de wet Collectieve Rechten Inheemse volken en Tribale Volken, vandaag 03 augustus op de agenda van het parlement staan. De parlementsvoorzitter deed na het aannemen van de petitie een oproep aan de leden om quorum te verlenen, zodat de wet behandeld kan worden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePetitie gelijkwaardige en respectvolle behandeling Inheemsen, ingediend bij DNA