De Surinaamse persvrijheid heeft grote vooruitgang geboekt. Op de internationale index voor persvrijheid is dat met twintig plekken vooruit gewaardeerd en wel van 48 naar 28. Toch bestaan er in ons land nog muilkorfwetten waarmee burgers of journalisten tot zeven jaar gevangenisstraf riskeren als de autoriteiten worden bekritiseerd.
De politiek heeft hieraan absoluut geen bijdrage geleverd. Reporters without borders praat over “extreme muilkorfwetten” in Suriname. Het is de taak van de overheid om deze wetten ongedaan te maken. Partij loyalisten zeggen dat de overheid hiermee negatief wordt bejegend.
“Persvrijheid wordt gedefinieerd als het vermogen van journalisten als individuen en collectieven om nieuws in het publieke belang te selecteren, produceren en verspreiden, onafhankelijk van politieke, economische, juridische en sociale inmenging en in afwezigheid van bedreigingen voor hun fysieke en mentale veiligheid”, aldus de definitie van persvrijheid van Reporters without borders. World Press Freedom Index vergelijkt de niveaus van persvrijheid in 180 landen en gebieden.
De index is een momentopname van de persvrijheid in deze landen. Dit wordt rond 3 mei, de Internationale dag van de persvrijheid gepubliceerd. Vijf kleuren meetindicatoren bepalen de mate van persvrijheid in een land volgens deze methode op een kaart. Het zijn ‘goed’ (groen: 85-100 punten), ‘bevredigend’ (geel: 70 -85), ‘problematisch’ (licht oranje: 55-70), ‘moeilijk’ (donkeroranje: 40-55) en ‘zeer ernstig’ (donkerrood: 0-40). Politiek Suriname heeft bij deze meting laag gescoord.
De stappen die gemaakt zijn in de persvrijheid zijn niet te danken aan de politiek maar aan de Surinaamse gemeenschap. Ook reporters Without Borders vermeldt dit in hun voorwoord.
Bron: de Ware Tijd