zondag 21 april 2024
24 C
Paramaribo
7.3 C
Amsterdam
0
(0)

Persvrijheid besproken door SVJ en regeringstop

lees ook ...

Staatsolie/EBS: de woekerwinsten

Staatsolie, ons eigen staatsbedrijf, honderd procent van de Surinamers, hanteert  de wereldmarkt prijs om de ruwe olie aan de EBS te verkopen. Het is tenslotte olie die  komt uit de Surinaamse bodem e...

Maandag hebben de regeringtop en de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) getoond dat zij beiden verbetering van de verhouding tussen de regering en de media wensen. Er is een traject uitgezet om de persvrijheid ruimte te    geven. Naast de president waren ook vicepresident Ronnie Brunswijk en de ministers Albert Ramdin en David Abiamofo aanwezig. De val van Suriname op de international index voor persvrijheid heeft deze houding bevorderd.

“Het doel van dit gesprek moet leiden tot een betere communicatie tussen regering en journalisten”, gaf Santhoki te kennen. “We willen de oorzaken die hebben geleid tot de val op de internationale index dan ook goed bekijken en nagaan hoe onze positie te verbeteren.”

Brunswijk wilde weten hoe de internationale persvrijheidsindexen tot stand komen via internationale organisaties. Hij is ook open geweest over zijn standpunt ten aanzien van de boycot van journalisten en media aan zijn adres. Hij verklaarde daarna voortaan zijn medewerking te verlenen aan de pers.

Partijen hebben standpunten die verder uitgesproken moeten worden. In een basisdocument zullen het waarom en doel van deze dialoog vastgelegd worden.Zo komt er een gezamenlijke conferentie waarin bepaald zal worden hoe de beleving van de persvrijheid in Suriname gegarandeerd moet blijven. De SVJ zal moeten werken aan professionalisering van het journalistieke beroep en het accrediteren van journalisten. Een structuur om te komen tot betere communicatie tijdens persconferenties zal ook worden bepaald.

President Santokhi wees erop dat hij als president ook niet de vrijheid heeft om meteen alle informatie prijs te geven, die journalisten verlangen. Nationale en mondiale vraagstukken kunnen hieronder vallen.

SVJ wees erop dat een open communicatie en informatieverstrekking naar de samenleving belangrijk is, en een zaak is waarin zowel de overheid  als de media en journalisten een verantwoordelijkheid hebben. De persconferentie zal worden gehouden op 27 juni.  Voorzitter Vishmohanie Thomas, bestuurslid Raoul Lith en de leden Nita Ramcharan, Ivan Cairo en Wilfred Leeuwin waren de SVJ-vertegenwoordiging.  Alven Roosveld, woordvoerder van de president was ook aanwezig.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePersvrijheid besproken door SVJ en regeringstop