woensdag 24 juli 2024
26 C
Paramaribo
19.5 C
Amsterdam
5
(1)

Personen met een Beperking moeten behoorlijk werk kunnen vinden

lees ook ...

Slagingspercentages vwo gestegen, havo licht gedaald

Dit jaar zijn de slagingspercentages voor het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) gestegen, terwijl die voor het hoger algemeen vormend onderwijs (havo) een lichte daling hebben laten zien....

Minister Steven Mac Andrew van het ministerie van Arbeid Werkgelegeheid en Jeugdzaken(AWJ) heeft op donderdag 22 juni 2023 een onderhoud gehad met een vertegenwoordiging van de ‘Alliantie voor Decent Work voor Personen met een Beperking’ onder leiding van Renate Wartes om te praten over het meer zichtbaar maken van de Alliantie voor de doelgroep.

Minister Mac Andrew die aan de wieg heeft gestaan van de Alliantie, benadrukte, dat de focus moet blijven op het aspect van een ‘goede baan’, namelijk het vinden van werk voor de doelgroep of de stimulering van micro-ondernemerschap. De bewindsman banadrukte dat de doelgroep een speciale plek inneemt binnen het beleid van het ministerie en als prioriteitsgroep is aangeduid in het middenlang arbeidsmarktbeleid. De minister haalde ook aan dat de Alliantie betrokken is geweest bij het tot stand brengen van het derde Decent Work Country Programme (DWCP SU III 2023-2026) dat nu in uitvoering is.

Minister Mac Andrew maakte verder duidelijk, dat het ministerie van AWJ, de Alliantie zal blijven ondersteunen bij het vinden van werkplekken of het aanreiken van mogelijkheden tot micro-ondernemerschap voor de doelgroep. Hij heeft toegezegd dat het ministerie een functionaris beschikbaar zal stellen om de activiteiten van de Alliantie te ondersteunen. Ook zal hij de diverse werkarmen van het ministerie aansporen om speciale programma’s uit te voeren voor de doelgroep.

De voorzitter van de Alliantie gaf aan ingenomen te zijn met de toezeggingen van de minister, zodat de uitdagingen waar de organisatie nu voor staat, samen aangepakt kunnen worden. Het vinden van werk voor personen met een beperking, noemde zij een grote uitdaging. Delen uit de doelgroep hebben naar haar zeggen, bewezen over de potentie en de wilskracht te beschikken om zich te ontwikkelen tot micro-ondernemer, waardoor zij voor hun levensonderhoud niet volledig meer afhankelijk zijn van naasten. Daarom pleitte zij voor een follow-up van het succesvol uitgevoerd BNTF-project ‘Ondernemerschap onder mensen met een beperking’.

Het doel van dit project was om mensen met een beperking de nodige vaardigheden aan te leren om een onderneming te kunnen starten, wat ook het geval is geweest in de eerdere projecten. In het kader van dit project werd aan de deelnemers een starterspakket aangeboden met de bedoeling direct aan de slag te kunnen gaan als zelfstandige.

De Alliantie werd op initiatief van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en UNDP in in 2018 in samenwerking met andere overheids- en particuliere organisaties in het leven geroepen met als doel, het welzijn van ‘personen met een beperking’ te bevorderen door de zelfredzaamheid onder hen te stimuleren. De organisatie krijgt ook de nodige financiële steun vanuit de UNDP. Bij de oprichting van de Alliantie was de huidige minister, directeur van de VSB.

Bij het gesprek waren ook aanwezig: Naomi Esajas-Friperson, onderdirecteur Arbeidsmark/AWJ; Etienne Etman, directeur Stichting Productie Werk Eenheden en Ruben Martoredjo, Programmamedewerker bij United Nations Development Programme UNDP.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePersonen met een Beperking moeten behoorlijk werk kunnen vinden